Dietetyka
Dbałość o poziom kortyzolu krokiem do równowagi
Kortyzol jest naturalnym hormonem steroidowym, należącym do glikokortykosteroidów, wytwarzanym przez korę nadnercza.
Czytaj więcejCzy zioła mogą być niebezpieczne dla pacjenta onkologicznego?
Stosowanie ziół i innych preparatów pochodzenia naturalnego jest od wieków popularne w medycynie tradycyjnej i naturalnej.
Czytaj więcejOtyły pacjent onkologiczny - czy należy go odchudzać?
Otyłość to choroba powodująca wiele powikłań zdrowotnych, a według Amerykańskiego Instytutu do Badań nad Rakiem (AICR) nadmierna masa ciała staje się przyczyną blisko 1/3 pr
Czytaj więcejCzy białko w diecie jest czynnikiem prozapalnym w chorobie nowotworowej?
Jednym ze składników, na które kładzie się największy nacisk w profilaktyce niedożywienia oraz leczeniu chorych onkologicznych, a jednocześnie wskaźnikiem oceny stanu odżywi
Czytaj więcejMaślan - wsparcie mikrobioty pacjenta onkologicznego
Jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową jest kwas masłowy, będący kluczowym krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym (SCFA), który odgrywa istotną r
Czytaj więcej