Awokado - tzw. złote masło

Awokado, zwane również smaczliwką to pyszny owoc i jednocześnie roślina należąca do rodziny wawrzynowatych, z której można przyrządzić wiele smacznych dań czy dipów. Odznacza się szeregiem korzyści dla zdrowia, ale ze względu na obecność specyficznych składników odżywczych, które mogą celować w komórki rakowe, awokado może również chronić przed nowotworem.

Spośród wszystkich znanych owoców, awokado charakteryzuje się najwyższą kalorycznością około 112 kcal/porcję, tj. ½ sztuki. Jednocześnie cechuje się niskim indeksem glikemicznym IG oraz ładunkiem glikemicznym ŁG, stąd bywa wykorzystywany do przygotowania posiłków dla diabetyków. Olej z awokado jest dużą konkurencją dla popularnej oliwy z oliwek, przy czym najkorzystniejszy jest tłoczony na zimno z miąższu, bez poddawania go procesowi rafinacji. W składzie oleju z awokado można przede wszystkim wyróżnić jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 i n-6. Ponadto, znajduje się w nim szereg witamin A, B, B3, D, E, H, K oraz skwalen (lipid, nie będący tłuszczem). Związek ten jest głównym prekursorem w procesie biosyntezy cholesterolu. W organizmie człowieka odpowiada za hamowanie procesu utleniania lipidów oraz regenerację witaminy E. Olej z awokado posiada także duże ilości potasu, magnezu, żelaza, fosforu, krzemu i manganu. Do jego cennych właściwości zaliczamy przede wszystkim mobilizujący wpływ na układ odpornościowy dzięki witaminie D oraz skwalenowi.

Awokado korzystnie wpływa na lipidogram, a dokładnie obniża poziom cholesterolu LDL i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Witaminy z grupy B w nim zawarte, działają profilaktycznie na układ nerwowy, potas stymuluje jego regenerację. Jego spożywanie zalecane jest osobom z otyłością oraz nadwagą, gdyż przyspiesza metabolizm, wspiera odchudzanie i działa protekcyjne na układ pokarmowy. Olej z awokado ma swoje zastosowanie w leczeniu artretyzmu, a u osób z chorobą zwyrodnieniową zmniejsza ból oraz sztywność stawów. Wśród ekspertów do spraw żywienia, funkcjonuje opinia, że awokado jest doskonałym pokarmem funkcjonalnym, ze względu na bogactwo bioaktywnych związków. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości jednego z silnych antyoksydantów – glutationu, które w połączeniu z witamina C, staje się skuteczna bronią w wielu chorobach. Jedną z substancji jest awokatyna B, lipid będący rodzajem tłuszczu unikalnego dla tego owocu. Substancja ta wg raportu opublikowanego w 2015r. w czasopiśmie Cancer Research, zwalcza ostrą białaczkę szpikową. Jednocześnie ogromne znaczenie w kwestii zapobiegania nowotworom, odgrywają rodzaj karotenoidów przeciwutleniających występujących w awokado. Luteina jest jednym z karotenoidów zawartych w odmianie Hass, która jak wykazały badania, że mieć bezpośredni wpływ na komórki rakowe w raku prostaty.  Podobnie istnieje osąd, że przeciwutleniacze zawarte w awokado redukują ryzyko powstawania raka piersi. Jednakże nie przeprowadzono bezpośrednio badań dotyczących ekstraktu z awokado i raka piersi. Niektóre badania wiążą bezpośrednio spożycie luteiny z profilaktyką raka piersi, bowiem wg badań z Harvard’s Nurses Health Study, spożywanie pokarmów zawierających luteinę, takich jak jarmuż, szpinak czy właśnie awokado, może obniżyć ryzyko raka piersi.

Ponadto, awokado wpływa pozytywnie na profil lipidowy krwi bowiem badania dowiodły, że jego spożywanie może przyczyniać się do istotnego obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, ale także frakcji cholesterolu LDL, jak również triglicerydów we krwi. Ponadto, może być przydatne w poprawie funkcji poznawczych u osób starszych. Jego ogromnym walorem jest wpływ na zwiększenie biodostępności innych związków o działaniu strategicznym, a mianowicie lepsze wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach karotenoidów tj. likopenu, β‑karotenu czy luteiny z innych produktów w diecie.

Awokado jest bezpieczne dla naszego zdrowia i jego spożywanie nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Jednakże problemy alergiczne, mogą wystąpić u osób uczulonych na lateks. Istnieją też pewne przesłanki, które wskazują, że awokado może wykazywać działanie antagonistyczne względem leków przeciwzakrzepowych, np. warfaryny. W takich przypadkach warto zachować ostrożność przy spożywaniu wysokich ilości awokado, gdyż może to spowodować samoistne krwawienia.

Zaleca się spożyć dojrzałe awokado w ciągu 2-3 dni, jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej, natomiast w lodówce należy przechowywać w szczelnie zamkniętej plastikowej torebce, co spowolni proces jego brązowienia. Ważne, aby spożywać awokado dojrzałe, czyli takie które charakteryzuje się ciemnozieloną skórką i nierówną powierzchnią. Owoc dojrzały powinien pod naciskiem palca lekko się ugniatać, przy czym nie powinien mieć papkowatej konsystencji. Czasami, jeżeli posiadamy niedojrzałe awokado, aby przyspieszyć tempo jego dojrzewania można umieścić je w brązowej, papierowej torbie. Pojawiają się też opinie, że można przyśpieszyć dojrzewanie awokado, umieszczając go w torbie z bananem lub jabłkami.

Podsumowując, jedzenie awokado to nie tylko przyjemność dla podniebienia, lecz także zdrowotna korzyść, dzięki której poprawia się ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza się ryzyko zachorowania na wybrane choroby, w tym nowotwory.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej