Dietetyka

1212

Grzyby...wcale nie byle jakie

Powoli Wszyscy myślimy o Świętach Bożego Narodzenia i przygotowania do nich zaczną się pełną parą, choć jeszcze nie tak dawno byliśmy w centrum „narodowego sport

Czytaj więcej
2910

Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?

Dieta bezglutenowa (DBG) zyskała popularność w ostatnich dekadach, głównie dzięki rosnącej liczbie diagnozowanych przypadków celiakii, alergii na pszenicę, czy p

Czytaj więcej
2908

Jak ograniczyć węglowodany w diecie pacjenta onkologicznego - kilka słów o indeksie IG i ładunku ŁG glikemicznym

W produktach spożywczych występują różne rodzaje węglowodanów, które po spożyciu mają zróżnicowany wpływ na stężenie glukozy we krwi.

Czytaj więcej
1706

Apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak sobie z nim radzić

Apetyt na słodycze pojawia się nagle i niespodziewanie, najczęściej po obfitym obiedzie lub późnym wieczorem.

Czytaj więcej
1206

Czym jest zakwaszenie organizmu? - zasady diety odkwaszającej

Zakwaszenie organizmu to potoczny, niemedyczny termin określający nadmierne, długotrwałe spożycie w diecie produktów o właściwościach kwasotwórczych, które wiąże

Czytaj więcej
1206

Ashwagandha czyli żeń-szeń indyjski i jego właściwości

Ashwagandha to popularne określenie dla witanii ospałej (Withania Somnifera), nazywanej także indyjskim żeń-szeniem, będącej rośliną należącą do psianko

Czytaj więcej
1206

Karp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?

Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje

Czytaj więcej
1206

Czy całodobowy rytm życia wpływa na mikrobiotę jelitową? Jakie są tego konsekwencje?

Rytm dobowy pomaga kontrolować dzienny cykl snu oraz czuwania i jest powiązany z 24-godzinnym działaniem naszego zegara biologicznego.

Czytaj więcej
1206

Gorzka czekolada i jej wpływ na zdrowie

Po raz pierwszy w Ameryce Środkowej przygotowano napój na bazie nasion kakaowca co najmniej 3000 lat temu, kiedy datuje się początki powstania czekolady.

Czytaj więcej
0709

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej