Karp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?

Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje się na XIII wiek. Pomimo tego, że jest bardzo popularną rybą to spożywaną dosłownie "od święta". Karp jest rybą o średniej zawartości tłuszczu z jednoczesną dużą zawartością białka i o umiarkowanej kaloryczności. Wartość energetyczna karpia wynosi około 127 kcal/100g co oznacza, że spożywając porcję karpia około 150g dostarczymy organizmowi mniej więcej 200 kcal/porcję. Należy zaznaczyć, że to mniej więcej tyle samo kalorii co dwa banany.

Mięso karpia jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość możemy porównać do piersi kurczaka. Ryba ta nie zawiera tak wiele kwasów n-3 co ryby morskie, bowiem porcja (150g) dostarczy nam około 500 mg kwasów tłuszczowych, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Co prawda jest to ilość pokrywająca mniej więcej 2-krotnego zapotrzebowania człowieka na w/w tj. kwasy EPA+DHA wynoszące około 250 mg/dzień. Niemniej jednak zdecydowanie lepszym źródłem kwasów n-3 są tłuste ryby morskie, np. łosoś, który zawiera ich blisko 5-10x więcej niż karp. Ponadto, karp zasługuje na uwagę nie tylko będąc źródłem białka, ale również szeregu cennych witamin i składników mineralnych. Spożywając porcję karpia dostarczamy przede wszystkim znaczące ilości witaminy D, witaminy B12 i witaminy B6. Jednocześnie wśród składników mineralnych obficie występujących w mięsie z karpia znajdują się głównie selen i cynk. Ponadto, karp dostarcza pewne ilości żelaza.

Uwzględniając zawartość tychże cennych witamin i składników mineralnych możemy określić jego właściwości. Karp będąc źródłem witaminy D odpowiedzialnej za budowę kości, gdyż porcja karpia (150 g) może pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę D aż 250%. Witamina ta obecna np. w karpiu, odpowiada za wchłanianie wapnia niezbędnego do budowy kości. Dodatkowo witamina D powoduje rozwój komórek kościotwórczych (osteoblastów) co redukuje, jak wskazują badania naukowe, ryzyko złamań u osób starszych.

Składniki obecne w karpiu działają przeciwnowotworowo, tj witamina D oraz selen mają właściwości przeciwnowotworowe. Odnotowano, że wysokie spożycie selenu i/lub jego wysoki poziom w organizmie wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego, raka żołądka, raka prostaty. Z kolei witamina D może zmniejszać ryzyko raka piersi, płuc i podobnie jak w przypadku selenu, obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Niższe ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego może być też związane z obecnością cynku, który również znajduje się w karpiu.

Karp dostarcza komplet składników, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, i którym udowodniono korzystny wpływ na łagodzenie objawów depresyjnych lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji. Działanie przeciwdepresyjne opiera się na obecności w mięsie karpia, przede wszystkim witaminy D, która powoduje wzrost poziomu serotoniny odpowiedzialnej za kontrolę nastroju. Ponadto, selen poprawiający nastrój i redukujący ryzyko rozwoju depresji oraz cynk, którego wysokie spożycie wiąże się z niższym zagrożeniem wystąpienia depresji nawet o 1/3. Dodatkowym argumentem jest obecność witaminy B12. Niektóre badania wskazują, że blisko 30% osób z depresją cierpi na niedobór tej witaminy, a także że u osób z wyższym poziomem witaminy B12 w organizmie rzadziej pojawia się depresja. Podobne wyniki uzyskano w przypadku niskiego poziomu witaminy B6, która wpływa na wytwarzanie serotoniny, a osoby z depresją cechują się zdecydowanie niskim poziomem tej witaminy we krwi.

Karp może być także z powodzeniem włączony do diety osób cierpiących na niedokrwistość. Zawierając w swoim składzie witaminę B12 odpowiedzialną z produkcję erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz mając w swoim składzie żelazo, karp może być pomocny w redukcji anemii.

Czy spożywanie karpia może wpływać na płodność? Niestety nie ma jednoznacznych wyników badań. Niemniej za sprawą obecnych w jego mięsie składników pokarmowych można wnioskować o pozytywnym oddziaływaniu na funkcje rozrodcze. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że łączne stosowanie selenu i cynku powoduje większą ruchliwość plemników, a także przyczynia się do wzrostu ich liczby. Wielokrotnie udowodniono, że spożywanie cynku wiąże się ze zwiększeniem objętości nasienia. Jednocześnie wyniki badań pokazują, że u kobiet z wysokim stężeniem witaminy D we krwi obserwuje się większy odsetek ciąż. W związku z tym można przypuszczać, że sięgając po karpia dostarczamy naszemu organizmowi składników, które mogą zwiększać płodność kobiet i mężczyzn.

Mięso karpia charakteryzuje się "mulistym" smakiem i zapachem, które wynikają z jego środowiska bytowania. Z tego względu część osób rezygnuje z zakupu i spożywania tej ryby. Istnieje jednak szereg metod pozwalających wyeliminować lub ograniczyć mulistość karpia do akceptowalnego minimum. Chcąc wyeliminować nieprzyjemne walory sensoryczne karpia można m.in.:

  • Zanurzyć rybę w mleku na kilka godzin (6-8h) i odstawić w chłodne miejsce; po tym czasie rybę należy osuszyć np. ręcznikiem papierowym;
  • Skropić rybę sokiem z cytryny i pozostawić w tym stanie na kilka godzin (2-6h);
  • Obłożyć karpia plastrami cebuli (zarówno na zewnątrz jak i w środku ryby), która w pewnym stopniu wyciągnie niechciany zapach (cebulę należy potem wyrzucić); rybę z plastrami cebuli można owinąć w folię aluminiową i umieścić w lodówce na kilka godzin (2-6h); dodatkowo, poza cebulą można zastosować koperek;
  • Spłukać skórę ryby gorącą wodą i lekko oskrobać ją nożykiem, wówczas pozbędziemy się śluzu, który jest źródłem mulistego smaku i zapachu, a następnie osuszyć;
  • Zanurzyć karpia w osolonej, bardzo zimnej wodzie i wstawić do lodówki na kilka godzin (2-3h); po upływie wspomnianego czasu, ryba powinna być osuszona np. za pomocą ręcznika papierowego.

Obecność karpia na wigilijnym stole to tradycja. Jednak wiele osób jest zniechęconych do jego przygotowywania i spożywania, ponieważ jest rybą bardzo ościstą. Karpia najczęściej kroi się w dzwonki, które faktycznie zawierają zazwyczaj sporo ości. Innym sposobem na przygotowanie karpia jest jego bezościowe filetowanie, polegające na wycięciu filetów wzdłuż ciała ryby. W jaki sposób pozbyć się ości w karpiu? 

  1. Podobnie jak w przypadku każdej ryby, na początku należy rybę oczyścić, pozbywając się jej wnętrzności, płetw i łusek;
  2. Następnie rybę należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodę (zarówno jego stronę zewnętrzną, jak i wewnętrzną);
  3. Karpia, którego poddamy filetowaniu warto owinąć ręcznikiem papierowym, aby nie ślizgał się po powierzchni stołu lub deski do krojenia;
  4. Najważniejszym etapem jest wykrojenie filetu górnego i dolnego; w tym celu należy wykonać cięcie ryby (na płasko) po krawędzi grzbietu, wzdłuż jej kręgosłupa (dociskając do niego nóż), w kierunku ogona;
  5. Gdy odetniemy pierwszy filet (górny), rybę odwracamy i wykonujemy te same czynności, aby otrzymać drugi filet;
  6. Po uzyskaniu dwóch filetów, należy je wyrównać, odkrawając odstające kawałki skóry lub tłuszczu;
  7. Tak przygotowane filety nacina się dodatkowo w poprzek, bardzo gęsto, co ok. 2-4 mm, trzeba jednak uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie, nie naciąć skóry. Czynność ta pozwoli rozdrobnić ości, które staną się zdecydowanie mniej wyczuwalne, a część z nich ulegnie wytopieniu podczas smażenia.

Dietetycy zalecają, aby kupować ryby świeże, surowe. Wybierając w sklepie surową rybę powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej świeżość. W jaki sposób można rozpoznać, czy ryba jest świeża? O świeżości ryby decyduje jej wygląd:

  • Oczy powinny być szkliste i pozbawione zmętnienia;
  • Gałka oczna powinna być delikatnie wypukła;
  • Skrzela powinny charakteryzować się krwistoczerwoną (lub ciemnoczerwoną) barwą, nie mogą być blade; brązowy kolor skrzeli lub uszkodzona ich struktura wskazują na zepsucie ryby;
  • Na skrzelach nie powinny widnieć przebarwienia i plamy;
  • Skrzela i łuski powinny być lśniące i przylegające do tuszy;
  • Skóra powinna być jednolita na całym ciele, bez ran i ubytków; powinna być również błyszcząca, gładka, wilgotna i pozbawiona śluzu;
  • Płetwy nie powinny posiadać uszkodzeń i ubytków;
  • Zapach nie powinien być nieprzyjemny jednak typowo "mulasty", ale też niezbyt intensywny;
  • Mięso powinno być sprężyste, elastyczne i zwarte; elastyczność mięsa można sprawdzić naciskając tuszę ryby; jeżeli powstałe wgłębienie (odkształcenie) powróci do poprzedniego stanu to świadczy to o świeżości ryby.

Porada

Uważa się, że najsmaczniejsze są karpie, które ważą ok. 1,5-2,5 kg. Ryba świeża może być przechowywana w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 dni. Ponadto powinna być wówczas umieszczona w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawinięta w folii aluminiowej, aby rybi zapach nie rozprzestrzenił się w lodówce. Należy podkreślić, że w lodówce przechowujemy rybę oczyszczoną/wypatroszoną. Optymalna temperatura do ich przechowywania to 2-10°C. Ryby mrożone wykorzystywane do smażenia lub pieczenia nie powinny być rozmrażane. Należy usunąć z nich glazurę pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, panierować i od razu poddać smażeniu/pieczeniu. Wówczas ryba nie powinna się rozpaść i powinna zachować soczystość.

Bardzo ważnym pytaniem jest czy Karp jest zanieczyszczony? W odniesieniu do unijnego Rozporządzenia nr 1881/2006, karp nie przekracza dopuszczalnego poziomu metali ciężkich. Zgodnie z wytycznymi ustalonymi przez ekspertów FAO/WHO i EFSA, nie powinno się spożywać więcej niż 700-1750 µg kadmu miesięcznie (w przeliczeniu na osobę dorosłą o masie ciała 70 kg). Przy założeniu, że karp byłby jedynym źródłem kadmu w diecie, wówczas, bez negatywnego wpływu na zdrowie, osoba dorosła mogłaby spożyć karpia w ilości około 6-14 kg/na miesiąc.

 

1206 Data dodania 12.06,2025

Czym jest zakwaszenie organizmu? - zasady diety odkwaszającej

Zakwaszenie organizmu to potoczny, niemedyczny termin określający nadmierne, długotrwałe spożycie w diecie produktów o właściwościach kwasotwórczych, które wiąże

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Ashwagandha czyli żeń-szeń indyjski i jego właściwości

Ashwagandha to popularne określenie dla witanii ospałej (Withania Somnifera), nazywanej także indyjskim żeń-szeniem, będącej rośliną należącą do psianko

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Karp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?

Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Czy całodobowy rytm życia wpływa na mikrobiotę jelitową? Jakie są tego konsekwencje?

Rytm dobowy pomaga kontrolować dzienny cykl snu oraz czuwania i jest powiązany z 24-godzinnym działaniem naszego zegara biologicznego.

Czytaj więcej