Chlorella - zielony sojusznik odporności

Chlorella jest glonem jednokomórkowym zaliczanym do gromady zielenic, która występuje w wodach Japonii i Tajwanu. Obfituje szczególnie w białko, witaminy zwłaszcza z grupy B, magnez, potas, żelazo, wapń, cynk oraz błonnik i kwasy tłuszczowe wielonienansycone z rodziny n-3. Podczas obróbki technologicznej dochodzi do uszkodzenia ściany komórkowej chlorelli, dzięki czemu uwalniają się zawarte w niej substancje odżywcze. Z dotychczasowych danych wynika, że chlorella korzystnie wpływa na procesy pamięci oraz pracę układu trawiennego, głównie mikrobiotę, pobudzając wzrost bakterii jelitowych. Po wysuszeniu stosuje się ją w postaci tabletek lub proszku, często dodawanego do jogurtów, soków i koktajli.

W przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano właściwości antyoksydacyjne oraz immunomodulujące chlorelli, poprzez zwiększenie aktywności komórek tzw. „naturalnych zabójców” NK występujących w organizmie człowieka. Dodatkowo chlorella wpływa na wytwarzanie białek biorących udział w procesach odpornościowych. Jednocześnie odnotowano, że ekstrakt z chlorelli (Chlorella vulgaris) powoduje apoptozę (śmierć komórek nowotworowych) i uszkodzenie DNA w komórkach raka płuca. Ponadto, ma działanie antyproliferacyjne (czyli hamujące podziały komórkowe) na komórki raka jelita grubego oraz raka wątroby. Wyizolowany z komórek chlorelli likopen (organiczny związek chemicznym z grupy karotenoidów) hamuje wzrost komórek raka gruczołu krokowego. Jednocześnie zauważono, że glikoproteiny zawarte w chlorelli, zmniejszały supresję (blokowanie procesu lub odwracanie skutków jego działania) szpiku oraz występowanie zakażeń towarzyszących stosowaniu leku stosowanego m.in. u chorych na raka piersi, przewodu pokarmowego czy nowotworów głowy i szyi.

Dotychczas nie przeprowadzono badań klinicznych na ludziach, które określiłyby ewentualne, przeciwnowotworowe działanie chlorelli. W niewielkich grupach chorych na raka piersi wykazano, że jej ekstrakt zmniejsza nasilenie przewlekłego osłabienia oraz suchość skóry. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie zarejestrowała chlorelli we wskazaniu do leczenia nowotworów, mimo że jest bezpieczna. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (np. acenokumarol, warfarynę), ze względu na wysoką zawartość witaminy K, bowiem nadmiar witaminy K w ustroju, może osłabiać działanie tych leków.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej