Dieta przeciw obrzękom – zasady. Co jeść, aby pozbyć się obrzęków

Obrzęki to z definicji zaburzony transport wody w organizmie. W organizmie człowieka ⅔ wody stanowią wodę wewnątrzkomórkową, natomiast znajduje się poza komórkami jako składnik osocza krwi i limfy oraz płynu śródmiąższowego zawartego we wszystkich tkankach. Zatrzymanie wody w przestrzeni międzykomórkowej bywa powodem występowania opuchnięcia i obrzęków. Gdy jesteśmy zdrowi, prawidłowo się żywimy oraz nie przebywamy w ekstremalnych warunkach, wówczas zachowane są właściwe proporcje między ilością wody w osoczu, a tą w płynie śródmiąższowym.

Obrzęk to zachwiana równowaga w organizmie, która regulowana jest przez ciśnienie hydrostatyczne (wynikające z ciężaru cieczy) i onkotyczne (ciśnienie, jakie wywołują białka obecne w osoczu krwi). W wyniku działania tych ciśnień woda i składniki rozpuszczalne wydostają się z naczyń i dostają się do tkanek, a produkty przemiany materii są z nich odbierane. Każda zmiana jednego z w/w ciśnień zaburza transport wody i może wywoływać obrzęk.

Jednymi ze znaczących elementów warunkujących prawidłowe stan organizmu są białka i sól. W przypadku braku białek w organizmie, zmniejsza się ciśnienie onkotyczne i płyn przedostaje się do tkanek, wówczas powstaje obrzęk. Podobnie, gdy używamy zbyt dużo soli, znacznie zwiększa się ciśnienie hydrostatyczne, które powoduje wyciekanie wody z naczyń. Obrzęki mogą być też skutkiem uszkodzeń śródbłonka naczyń krwionośnych, kiedy zwiększa się przepuszczalność ścian żył oraz tętnic i woda łatwiej przenika do tkanek.

Chociaż obrzęki i pojawiające się opuchlizny różnych części ciała mają wiele przyczyn, mogą być także skutkiem małej aktywności fizycznej, noszenia ciasnych ubrań czy przebywania w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze. Jednocześnie mechanizm ich powstawania jest jeden. Przyczynia się do tego w sposób znaczący dieta, bowiem do zachwiania równowagi w organizmie może dojść m.in., gdy:

  • pijemy mało wody, organizm gromadzi ja wtedy w przestrzeni międzytkankowej, żeby uniknąć odwodnienia;
  • brakuje nam białka (chude mięso i twaróg, rośliny strączkowe) lub potasu (pomidory, zielone warzywa, marchew);
  • nadużywamy alkoholu, lubimy potrawy słone, jemy produkty zawierające polepszacze smaku.

Dietoterapia przeciw obrzękom skupia się na wyeliminowaniu z organizmu zalegających płynów, które są przyczyną opuchlizny ciała. Dzięki dokonaniu kilku modyfikacji w całodziennej racji pokarmowej, ponieważ zwykle to błędy żywieniowe są przyczyną powstawania obrzęków, można poczuć się znacznie lepiej i skutecznie wyeliminować nadmiar wody z organizmu.

Co należy jeść, by wyeliminować obrzęki?

By pozbyć się obrzęków, należy wprowadzić do diety produkty bogate w potas, ponieważ ten pierwiastek pozytywnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu. Najwięcej jest go w suszonych owocach np. morelach, rodzynkach, figach. Mniej kaloryczne są pomidory, ziemniaki, marchew i seler, które także są bogactwem tego składnika mineralnego. W jadłospisie nie może zabraknąć także bananów czy awokado, jak również roślin strączkowych, orzechów, pestek słonecznika. Podobnie jest z owocami cytrusowymi, jednakże często w dietoterapii onkologicznej są przeciwskazane ze względu na ograniczanie dostępności leków podczas chemioterapii.

Z obrzękami pomogą uporać się także rutyna i krzem, które wzmacniają naczynia krwionośne. Źródłem rutyny w naturalnych produktach są aronia, bez, dziurawiec, mięta oraz szczaw. Jednocześnie źródłem krzemu jest kminek czy herbata ziołowa ze skrzypu, sporo znajdziemy w ananasach, mango, bananach oraz ryżu czy owsie i jęczmieniu. Do diety warto włączyć także owoce o właściwościach moczopędnych, takie jak cytrusy, arbuzy, truskawki, czereśnie. Substancje moczopędne można znaleźć także w warzywach, m.in. w ogórkach, pomidorach, papryce, selerze, marchewce i cebuli. Moczopędnie działają także natka pietruszki, mniszek lekarski, imbir i żurawina. Ponadto, herbatka z pokrzywy pomoże pozbyć się zalegających płynów. Wszystkie ww. produkty dają sygnał nerkom, by wydaliły z organizmu zatrzymujący wodę sód, a co za tym idzie zalegające w tkankach płyny.

Zaburzeniom transportu wody w organizmie zapobiegnie także białko (chude mięso i twaróg, rośliny strączkowe), które wiąże wodę. Jeśli jest go za mało, płyny fizjologiczne przesączają się przez ściany naczyń krwionośnych i limfatycznych, co daje wrażenie obrzęków.

Sposobem na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu jest w pewnym sensie paradoksalnie picie dużej ilości wody. Obrzęki mogą być bowiem wynikiem z niedostatecznej ilości wody w diecie. Wówczas organizm, broniąc się przed odwodnieniem, gromadzi jej zapasy w tkance podskórnej. Stąd, należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i przyjmować około 2,5 litra płynów na dobę, np. w postaci wody mineralnej (koniecznie niskosodowej), soków owocowych i warzywnych, a także ziołowych herbat.

Obrzęki mogą być także reakcją organizmu na rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co woda łatwiej z nich przesiąka i zatrzymuje się w ciele. W związku z tym w diecie na obrzęki eliminujemy alkoholu, a także ograniczamy lub unikamy napojów na bazie kofeiny w tym kawę oraz na słodkie napoje gazowane.

Jakie produkty należy absolutnie wyeliminować?

Z diety przeciw obrzękom należy wykluczyć przede wszystkim sól w każdej postaci, ponieważ to ona w głównej mierze jest odpowiedzialna za gromadzenie się wody w organizmie i obrzęki. Pamiętaj, że sól znajduje się w wielu produktach, m.in. w wysokosodowej wodzie mineralnej, wędlinach, marynatach, mrożonkach, a nawet w chlebie czy słodyczach.

Wydalanie płynów z organizmu utrudnia także cukier. Podnosi on bowiem poziom insuliny, a w konsekwencji ogranicza zdolność organizmu do eliminowania sodu oraz wody. Osoby, które zmagają się z obrzękami, powinny wykluczyć z diety także produkty typu fast-food, a także wszystkie inne, które zawierają polepszacze smaku, obecne w żywności wysoko przetworzonej oraz ostre przyprawy.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej