Niekonwencjonalne terapie nowotworowe - zielona herbata - czy wiemy o niej wszystko?

Herbata jest spożywana w Azji od czasów starożytnych. Od czasu, gdy marynarze po raz pierwszy przywieźli ją do Anglii w XVII wieku, stała się obok wody najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie.

Uważa się, że wiele możliwych korzyści zdrowotnych zielonej herbaty bierze się z zawartych w niej związków chemicznych nazywanych polifenolami, zwłaszcza katechiny, tj. galusan epigalokatechiny (EGCG), epikatechina (EC), epigalokatechina (EGC) oraz galusan epikatechiny (ECG).

Galusan epigalokatechiny (EGCC) jest najbardziej aktywną i najczęściej badaną katechiną, obecną w zielonej herbacie, przy czym zaobserwowano, że może wykazywać dużą aktywność w blokowaniu mechanizmów biorących udział we wzroście komórek raka prostaty. Niektóre badania sugerują, że zielona herbata może chronić przed chorobami układu krążenia oraz niektórymi typami nowotworów, włącznie z rakiem prostaty. Badania kliniczne zaprojektowane w celu sprawdzenia, czy zielona herbata może być skuteczna w leczeniu chorych na raka prostaty, są we wczesnych fazach i nie są wystarczające, aby stwierdzić, czy jest skuteczna w leczeniu chorych. Niemniej jednak dowiedziono, że katechina EGCG blokuje stymulujące działanie androgenu (męski hormon płciowy) na ludzkie komórki raka prostaty, spowalnia ich rozsiew oraz przyśpiesza śmierć komórek.

W badaniach klinicznych zaobserwowano, że katechina EGCG w dawce do 1000mg/dzień, podawana przez rok jest przyswajana i używana przez organizm, powodując niewiele efektów ubocznych. W badaniu, w którym chorzy na lite nowotwory przyjmowali wyciąg z zielonej herbaty doustnie, określono, że bezpieczna dawka równa się 7–8 filiżankom (120 ml na filiżankę) herbaty, 3 razy dziennie przez 6 miesięcy. Zaobserwowano, że efekty uboczne związane były z kofeiną, a nie z katechiną EGCG. Niemniej jednak najczęściej zgłaszane działania uboczne obejmowały bóle głowy, nudności, ból brzucha, biegunkę, nieżyt żołądka, zawroty głowy i osłabienie. Niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego były łagodne i występowały najczęściej u pacjentów przyjmujących leki na pusty żołądek oraz w wyższych dawkach. W obejmujących chorych na raka prostaty badaniach nad bezpieczeństwem, krótkotrwałe spożywanie zielonej herbaty przez okres do 90 dni było dobrze tolerowane. W jednym z badań po spożyciu zielonej herbaty najczęściej sygnalizowano dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy te były łagodne z wyjątkiem dwóch zgłoszeń poważnego jadłowstrętu i umiarkowanych problemów z oddychaniem.

Wydział ds. leków onkologicznych amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca pacjentom uczestniczącym w badaniach klinicznych, przyjmowanie polifenolu E wraz z pożywieniem oraz badanie funkcji wątroby podczas terapii.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej