Skutki leczenia nowotworów i jak sobie z nimi radzić w praktyce

W trakcie leczenia może dochodzić do szeregu zaburzeń i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Stąd, koniecznym jest uwzględnienie kilku praktycznych porad w celu ich wyeliminowania lub zminimalizowania:

I Utrata apetytu, zmiana bądź utrata smaku

  • spróbuj przygotowywać i spożywać małe porcje
  • dostarczaj pożywienie co 2-3 h, także nocą, kiedy wystąpi uczucie głodu;
  • potrawy doprawiaj uwzględniając upodobania smakowe pacjenta, świeżymi ziołami np. tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, pietruszka, mięta. Gotuj z małą ilością przypraw;
  • próg smakowy na gorzki smak jest zazwyczaj obniżony, natomiast na słodki smak podwyższony – ostrożnie z doborem produktów i potraw;
  • mogą występować po sobie chęci na słodkie, gorzkie, kwaśne i słodkie jedzenie – efekt = przekarmianie;
  • unikaj silnych zapachów jedzenia (dobrze wietrz pomieszczenia, przykrywki na potrawy zdejmuj na krótko przed podaniem)
  • unikaj potraw zimnych lub gorących;
  • posiłki staraj się przygotowywać apetycznie

II Dolegliwości przy połykaniu, zapalenie jamy ustnej, zmniejszony napływ śliny

  • wybieraj posiłki zawiesiste albo w postaci puree
  • unikaj ostro doprawionych, zbyt słonych lub zbyt kwaśnych produktów spożywczych i owoców z dużą zawartością kwasów owocowych: porzeczek, grejpfrutów, soków owocowych
  • spróbuj stosować posiłki, jak dla niemowląt (są ubogie w sól i kwasy)
  • napływ śliny można pobudzić dzięki częstemu piciu małych ilości płynów, żuciu gumy czy ssaniu bezcukrowych cukierków cytrynowych
  • unikaj posiłków zbyt zimnych lub zbyt gorących
  • pij herbatę albo niegazowaną wodę
  • unikaj napojów gazowanych
  • unikaj świeżego mleka, w przeciwieństwie do niego wybieraj produkty na bazie kwaśnego mleka, kefir i napoje sojowe

      III Wymioty, odruch wymiotny, mdłości

  • spożywaj lekkie pożywienie podzielone na wiele małych posiłków
  • jedz i pij powoli
  • unikaj potraw bardzo słodkich, tłustych, wzdymających albo mocno pachnących
  • unikaj zagęszczonych zup czy sosów
  • wybieraj chłodne, lekko przyprawione potrawy
  • suszone produkty spożywcze zawierają skrobię (krakersy, suchary, tosty), która zapobiega wymiotom;
  • korzystne są zimne napoje oraz ssanie kostek lodu, np. z sokiem z cytryny
  • dostosuj indywidualnie dietę

      IV Biegunka, wzdęcie, uczucie pełności

  • przy silnych biegunkach należy spożywać jedzenie lekkie, nietłuste i ubogie w substancje tzw. balastowe (unikaj błonnika);
  • wybieraj herbatę z kopru włoskiego, czarną lub zieloną, kleik ryżowy, zupę na bazie kleiku ryżowego, produkty z białej mąki, tarte jabłka pieczone, gotowane (bez skórki), banany;
  • przy nietolerancji laktozy, która często towarzyszy terapii unikaj wszystkich potraw, które ją zawierają; zrezygnuj z soków, kawy, napojów gazowanych, surówek, świeżych owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, mleka, tłustych i smażonych potraw.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej