Skutki leczenia nowotworów i jak sobie z nimi radzić w praktyce

W trakcie leczenia może dochodzić do szeregu zaburzeń i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Stąd, koniecznym jest uwzględnienie kilku praktycznych porad w celu ich wyeliminowania lub zminimalizowania:

I Utrata apetytu, zmiana bądź utrata smaku

  • spróbuj przygotowywać i spożywać małe porcje
  • dostarczaj pożywienie co 2-3 h, także nocą, kiedy wystąpi uczucie głodu;
  • potrawy doprawiaj uwzględniając upodobania smakowe pacjenta, świeżymi ziołami np. tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, pietruszka, mięta. Gotuj z małą ilością przypraw;
  • próg smakowy na gorzki smak jest zazwyczaj obniżony, natomiast na słodki smak podwyższony – ostrożnie z doborem produktów i potraw;
  • mogą występować po sobie chęci na słodkie, gorzkie, kwaśne i słodkie jedzenie – efekt = przekarmianie;
  • unikaj silnych zapachów jedzenia (dobrze wietrz pomieszczenia, przykrywki na potrawy zdejmuj na krótko przed podaniem)
  • unikaj potraw zimnych lub gorących;
  • posiłki staraj się przygotowywać apetycznie

II Dolegliwości przy połykaniu, zapalenie jamy ustnej, zmniejszony napływ śliny

  • wybieraj posiłki zawiesiste albo w postaci puree
  • unikaj ostro doprawionych, zbyt słonych lub zbyt kwaśnych produktów spożywczych i owoców z dużą zawartością kwasów owocowych: porzeczek, grejpfrutów, soków owocowych
  • spróbuj stosować posiłki, jak dla niemowląt (są ubogie w sól i kwasy)
  • napływ śliny można pobudzić dzięki częstemu piciu małych ilości płynów, żuciu gumy czy ssaniu bezcukrowych cukierków cytrynowych
  • unikaj posiłków zbyt zimnych lub zbyt gorących
  • pij herbatę albo niegazowaną wodę
  • unikaj napojów gazowanych
  • unikaj świeżego mleka, w przeciwieństwie do niego wybieraj produkty na bazie kwaśnego mleka, kefir i napoje sojowe

      III Wymioty, odruch wymiotny, mdłości

  • spożywaj lekkie pożywienie podzielone na wiele małych posiłków
  • jedz i pij powoli
  • unikaj potraw bardzo słodkich, tłustych, wzdymających albo mocno pachnących
  • unikaj zagęszczonych zup czy sosów
  • wybieraj chłodne, lekko przyprawione potrawy
  • suszone produkty spożywcze zawierają skrobię (krakersy, suchary, tosty), która zapobiega wymiotom;
  • korzystne są zimne napoje oraz ssanie kostek lodu, np. z sokiem z cytryny
  • dostosuj indywidualnie dietę

      IV Biegunka, wzdęcie, uczucie pełności

  • przy silnych biegunkach należy spożywać jedzenie lekkie, nietłuste i ubogie w substancje tzw. balastowe (unikaj błonnika);
  • wybieraj herbatę z kopru włoskiego, czarną lub zieloną, kleik ryżowy, zupę na bazie kleiku ryżowego, produkty z białej mąki, tarte jabłka pieczone, gotowane (bez skórki), banany;
  • przy nietolerancji laktozy, która często towarzyszy terapii unikaj wszystkich potraw, które ją zawierają; zrezygnuj z soków, kawy, napojów gazowanych, surówek, świeżych owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, mleka, tłustych i smażonych potraw.

1706 Data dodania 17.06,2025

Apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak sobie z nim radzić

Apetyt na słodycze pojawia się nagle i niespodziewanie, najczęściej po obfitym obiedzie lub późnym wieczorem.

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Czym jest zakwaszenie organizmu? - zasady diety odkwaszającej

Zakwaszenie organizmu to potoczny, niemedyczny termin określający nadmierne, długotrwałe spożycie w diecie produktów o właściwościach kwasotwórczych, które wiąże

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Ashwagandha czyli żeń-szeń indyjski i jego właściwości

Ashwagandha to popularne określenie dla witanii ospałej (Withania Somnifera), nazywanej także indyjskim żeń-szeniem, będącej rośliną należącą do psianko

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Karp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?

Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje

Czytaj więcej