W trakcie leczenia może dochodzić do szeregu zaburzeń i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Stąd, koniecznym jest uwzględnienie kilku praktycznych porad w celu ich wyeliminowania lub zminimalizowania:
I Utrata apetytu, zmiana bądź utrata smaku
- spróbuj przygotowywać i spożywać małe porcje
- dostarczaj pożywienie co 2-3 h, także nocą, kiedy wystąpi uczucie głodu;
- potrawy doprawiaj uwzględniając upodobania smakowe pacjenta, świeżymi ziołami np. tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, pietruszka, mięta. Gotuj z małą ilością przypraw;
- próg smakowy na gorzki smak jest zazwyczaj obniżony, natomiast na słodki smak podwyższony – ostrożnie z doborem produktów i potraw;
- mogą występować po sobie chęci na słodkie, gorzkie, kwaśne i słodkie jedzenie – efekt = przekarmianie;
- unikaj silnych zapachów jedzenia (dobrze wietrz pomieszczenia, przykrywki na potrawy zdejmuj na krótko przed podaniem)
- unikaj potraw zimnych lub gorących;
- posiłki staraj się przygotowywać apetycznie
II Dolegliwości przy połykaniu, zapalenie jamy ustnej, zmniejszony napływ śliny
- wybieraj posiłki zawiesiste albo w postaci puree
- unikaj ostro doprawionych, zbyt słonych lub zbyt kwaśnych produktów spożywczych i owoców z dużą zawartością kwasów owocowych: porzeczek, grejpfrutów, soków owocowych
- spróbuj stosować posiłki, jak dla niemowląt (są ubogie w sól i kwasy)
- napływ śliny można pobudzić dzięki częstemu piciu małych ilości płynów, żuciu gumy czy ssaniu bezcukrowych cukierków cytrynowych
- unikaj posiłków zbyt zimnych lub zbyt gorących
- pij herbatę albo niegazowaną wodę
- unikaj napojów gazowanych
- unikaj świeżego mleka, w przeciwieństwie do niego wybieraj produkty na bazie kwaśnego mleka, kefir i napoje sojowe
III Wymioty, odruch wymiotny, mdłości
- spożywaj lekkie pożywienie podzielone na wiele małych posiłków
- jedz i pij powoli
- unikaj potraw bardzo słodkich, tłustych, wzdymających albo mocno pachnących
- unikaj zagęszczonych zup czy sosów
- wybieraj chłodne, lekko przyprawione potrawy
- suszone produkty spożywcze zawierają skrobię (krakersy, suchary, tosty), która zapobiega wymiotom;
- korzystne są zimne napoje oraz ssanie kostek lodu, np. z sokiem z cytryny
- dostosuj indywidualnie dietę
IV Biegunka, wzdęcie, uczucie pełności
- przy silnych biegunkach należy spożywać jedzenie lekkie, nietłuste i ubogie w substancje tzw. balastowe (unikaj błonnika);
- wybieraj herbatę z kopru włoskiego, czarną lub zieloną, kleik ryżowy, zupę na bazie kleiku ryżowego, produkty z białej mąki, tarte jabłka pieczone, gotowane (bez skórki), banany;
- przy nietolerancji laktozy, która często towarzyszy terapii unikaj wszystkich potraw, które ją zawierają; zrezygnuj z soków, kawy, napojów gazowanych, surówek, świeżych owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, mleka, tłustych i smażonych potraw.