Zwróć uwagę na produkty jakie spożywcze w diecie - warzywa i owoce

Dieta osoby chorej, ale nie tylko powinna, obfitować głównie w warzywa oraz owoce, które w znaczący sposób obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów. Produkty te należy spożywać przy każdym posiłku oraz zastępować nimi przekąski pomiędzy posiłkami. Według zaleceń WHO należy dostarczać warzywa i owoce w racji pokarmowej 5 razy dziennie, przy czym porcja to minimum 400g dziennie, a najlepiej 400-600g/dzień (w tym 2 sztuki owoców i minimum 200g warzyw). Najbardziej odżywcze są warzywa i owoce świeże, nieprzetwarzane, spożywane na surowo oraz mrożone i tak przechowywane, ale we właściwych warunkach, które można spożywać w każdej postaci.

Kilka praktycznych uwag:

  • Wybieraj różnokolorowe warzywa i owoce zgodnie z zasadą Kolorowej Diety – Reguła 5 Kolorów (rycina) Dzięki zawartym w nich antyoksydantom i substancjom bioaktywnym (tabela) wzmocnisz swój układ odpornościowy;
  • Blisko ½ dziennej ilości spożywanych warzyw i owoców, powinna być w postaci surówek lub zdrowych, młodych i dojrzałych produktów. W przypadku, złego samopoczucia, najlepiej gotować je na parze lub w małej ilości wody tylko do uzyskania miękkości (nie należy ich rozgotowywać całkowicie). Ponadto, warto gotować warzywa w całości i rozdrabniać dopiero po ugotowaniu w ten sposób zachowując maksimum witamin i składników mineralnych;

 

Rycina - Kolorowa Dieta – Reguła 5 Kolorów

Tabela - Kolorowa Dieta – Warzywa i owoce - źródło naturalnych antyoksydantów

  • Do warzyw gotowanych możesz dodawać niewielką ilość wysokogatunkowego oleju roślinnego, jogurtu naturalnego lub świeżego masła w celu zachowania przyswajalności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Produkty te z powodzeniem mogą zastąpić majonez czy śmietanę, które zawierają znaczną ilość tłuszczów nasyconych.
  • Warzywa kapustne i cebulowe oraz pieczarki można spożywać w umiarkowanych ilościach, uwzględniając brak dolegliwości gastrycznych tj. wzdęć, biegunek czy bólu brzucha;
  • Warzywa, jak i owoce, chcąc zachować charakter lekkostrawny diety, mogą być przecierane lub miksowane (np. koktajle warzywno-owocowe), a uzyskane soki można rozcieńczać wodą i nie należy, wówczas dodawać cukru do wyciśniętego soku. Ponadto, można przy tolerancji produktów mlecznych, przygotowywać koktajle mleczne na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru;
  • W diecie należy ograniczyć owoce suszone bowiem zawierają znaczne ilości cukrów, które podwyższają stężenie glukozy we krwi lub fermentują w jelitach, co umożliwia rozwój niekorzystnej mikroflory w jelitach, co objawia się wzdęciami i gromadzeniem się gazów jelitowych. Zachowaj umiar w ich jedzeniu;

Udowodniono:

  1. Kolor zielony (np. brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż)

Związki nadające kolor zielony warzywom i owocom należą do grupy glukozynolatów – związków glikozydowych, w skład których wchodzi siarka. Mogę się przekształcić w izotiocyjaniny i indole. Udało się ustalić korzystny wpływ niektórych z tych związków na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, żołądka i płuc. Profilaktyczne działania opiera się na aktywacji enzymów odpowiedzialnych za unieszkodliwianie czynników rakotwórczych, blokowaniu enzymów modyfikujących metabolizm kancerogennych hormonów sterydowych i ochronie przed oksydacyjnymi uszkodzeniami DNA.

  1. Kolor pomarańczowy (np. mango, marchew, morela, bataty, dynia, brzoskwinia)

Pomarańczowe warzywa i owoce charakteryzuje wysoka zawartość karotenoidów, będących silnymi antyoksydantami. Chronią przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła oraz rakiem płuc i przełyku. Są przydatne w profilaktyce raka szyjki macicy, gdyż zwiększają odporność organizmu na wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) odpowiedzialnego za tę chorobę.

  1. Kolor czerwony (pomidory, truskawki, maliny, żurawina, arbuz, czerwona kapusta, czerwona fasola, wiśnie, czerwone jabłka, buraki)

Czerwony kolor warzywa i owoce zawdzięczają likopenowi, antyoksydantowi z rodziny karotenoidów. Udowodniono, że likopenu najwięcej jest w pomidorach, zapobiega zachorowaniu na raka prostaty, zmniejszając o ryzyko zachorowania. Dieta antyrakowa oparta na likopenie jest wskazana szczególnie dla mężczyzn.

  1. Kolor niebieski (suszone śliwki, rodzynki, bakłażan, czerwone winogrona, borówka, jeżyny, czarna porzeczka, owoce czarnego bzu)

Niebieska barwa owoców i warzyw wynika z obecności związków z rodziny antocyjanów i fenoli. Są one silnymi antyoksydantami, które wywołują apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych. Ponadto, tworzą również naturalny filtr słoneczny, pochłaniając potencjalnie niebezpieczne rakotwórcze promieniowanie UV.

  1. Kolor żółtozielony (jarmuż, szpinak, brokuły, groszek, kiwi, liście gorczycy)

Warzywa i owoce żółtozielone zawierają luteinę oraz zeaksantynę. Są to barwniki roślinne należące do rodziny ksantofili. Luteina blokuje cykl komórkowy i namnażanie uszkodzonych komórek nowotworowych oraz wpływa na apoptozę. Udało się prześledzić ten proces w badaniach prowadzonych na komórkach nowotworowych raka skóry i trzustki oraz w przypadku komórek białaczkowych.

  1. Kolor biały i kremowy (czosnek, cebula, rzodkiewka, chrzan, cykoria, soja)

Spożywanie nasion soi, bogatych w fitoestrogeny, zdaje się wykazywać działanie profilaktyczne w przypadku raka piersi. Soja może zapobiegać powstawaniu raka żołądka, a mleczko sojowe u mężczyzn – rakowi prostaty. Działanie antynowotworowe wynika prawdopodobnie z zawartych w soi saponin i genisteiny. Rzodkiewka, chrzan i cykoria znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Czosnek dodany do potraw nie tylko dodaje im smaku, ale jednocześnie skutecznie redukuje zagrożenie nowotworowe, bowiem zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników, z których wiele chroni nas przed rakiem. Obecna w warzywach cebulowych, w tym czosnku allicyna, ma wszechstronne działanie antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające, powinna stanowić podstawę diety antyrakowej.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej