Chemoprewencja żywieniowa czyli jak składniki roślinne walczą z rakiem

Istnieje ścisły związek pomiędzy rodzajem i składem codziennej diety, a ryzykiem rozwoju wielu typów nowotworów. Ekspertom żywieniowym udało się opracować schemat i zalecenia dla diety przeciwnowotworowej mającej potencjał w profilaktyce raka, który nazywa się chemoprewencją żywieniową nowotworów. Polega ona na codziennym dostarczaniu organizmowi surowców bogatych w tzw. związki nieodżywcze, które uznawane są za przeciwnowotworowe. Bogactwo antyrakowych składników pokarmowych, znajduje się głównie w owocach i warzywach, które znacząco redukują ryzyko rozwoju komórek nowotworowych i powstawania przerzutów.

W związku z toczącym się procesem zapalnym, który związany jest z obecnością guza nowotworowego w organizmie pacjenta oraz stresem towarzyszącym chorobie nowotworowej, znacząco rośnie liczba wolnych rodników, które mają zdolność uszkadzania błon komórkowych, DNA i białek wchodzących w skład enzymów. Z uwagi na ten fakt zwiększeniu ulega zapotrzebowanie chorego na przeciwutleniacze (antyoksydanty), a szczególnie na witaminę C, witaminę E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan oraz inne substancje bioaktywne takie jak, koenzym Q10, polifenole (flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny) oraz fitosterole. W oparciu o szereg przeprowadzonych badań, dostarczane z żywnością antyoksydanty mają zdolność blokowania wolnych rodników i neutralizowania ich szkodliwego działania.

Warto zaznaczyć, że dotychczas nie opracowano diety, która miałaby właściwości lecznicze i pozwalała pokonać chorobę. Jednocześnie coraz więcej wiemy o diecie przeciwnowotworowej, która ma ogromny potencjał redukujący ryzyko zachorowania i chroni nas przed rozwojem choroby. Stosując codziennie zbilansowaną dietę mieszaną, dostarczamy organizmowi nie tylko blisko pięćdziesiąt substancji odżywczych, lecz także około 1,5 g tzw. wtórnych metabolitów roślinnych, które z kolei składają się z tysięcy pojedynczych substancji. Ważnym jest, że działanie przeciwnowotworowe można stwierdzić w przypadku wszystkich grup tych substancji i praktycznie na każdym etapie rozwoju raka.

Wiarygodne dane na temat działania ochronnego dotyczą przede wszystkim zwiększonego, kompleksowego spożycia różnorodnych produktów roślinnych w diecie, a nie wyizolowanych i pojedynczych substancji. Nie ma bowiem jednego produktu, który dostarczałby wszystkie niezbędne witaminy czy składniki pokarmowe, a jedynie urozmaicona dieta. Ponadto, naturalne produkty spożywcze zawierają dużo cennych witamin czy składników mineralnych bądź pierwiastków śladowych, które nie można zastąpić preparatami i suplementami, w których są izolowane poszczególne składniki. Warto znać listę produktów mających potencjał w diecie antynowotworowej, aby regularnie je spożywać. Jednocześnie wtórne substancje roślinne nie tylko mają właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim antykancerogenne i antyinicjacyjnie, czyli uniemożliwiają rozwój raka.

Spośród mnogości produktów antyrakowych, należy docenić produkty, które:

  1. Redukują potencjał kancerogenny, np. czosnek, cebula, winogrona, owoce cytrusowe, warzywa kapustne;
  2. Hamują wzrost komórek guzów, np. zielona herbata, kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, pomidory, kwasy tłuszczowe n-3, gorzka czekolada;
  3. Przyczyniają się do „śmierci” komórek guza, np. kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, cebula czy winogrona i owoce miękkie;
  4. Ingerują w proces tworzenia naczyń krwionośnych przez guz (angiogeneza), np. zielona herbata, kurkuma, soja, winogrona, kwasy tłuszczowe n-3;
  5. Wspomagają układ immunologiczny, np. kurkuma, cytrusy, kwasy tłuszczowe n-3;

Zapobieganie chorobie nowotworowej poprzez właściwy sposób żywienia się, polega na stałym i umiarkowanym dążeniu do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Skuteczne i synergistyczne (spójne), działanie umożliwia ingerencję w różne procesy związane ze wzrostem guza oraz znacząco zwiększa ich antyrakowe oddziaływanie. Dobroczynne działanie wielu związków ulega wzmocnieniu w obecności innych substancji. Przykładowo kurkumina i galusan epigalokatechiny (aktywny składnik zielonej herbaty) nie są zdolne indywidualnie powodować śmierci komórek nowotworowych (apoptozy), jednakże podawane jednocześnie są w stanie wywołać bardzo silną reakcję. Podobnie piperyna (substancja zawarta w pieprzu), pozwala zwiększyć prawie 1000-krotnie przyswajalności kurkuminy.

Tabela 1. Antyoksydanty w żywności o charakterze przeciwnowotworowym

Antykancerogen roślinny

Najważniejsze cechy

Aurapten (grejpfruty, owoce cytrusowe)

Blokuje fazę inicjacji raka

Chlorofilina (zielone części warzyw)

Silny inhibitor tworzenia adduktów DNA

Diallilowy siarczek (czosnek)

Hamuje metyzację DNA, cytochrom CYP2E1

Elagowy kwas (leśne jagody, herbata)

Aktywuje wątrobowe enzymy II fazy odtruwania

Epikatechina EGCG (herbata)

Aktywuje enzymy przeciw utleniające

Genisteina (soja)

Włącza apoptozę, działa jako fitoestrogen

Indolo-3-karbinol (kapusta, brukselka, brokuły)

Modulator enzymów odtruwania

Izotiocyjanina fenyloetylu PEITC (rzeżucha)

Neutralizuje nitrozaminy, kancerogeny tytoniowe

Kurkumina (curry)

Włącza apoptozę, hamuje syntezę prostaglandyn

Kwercetyna (cebula)

Indukuje reduktazę chininową II fazy odtruwania

Pirotokatechowy kwas (orzechy)

Hamuje etapy inicjacji i poinicjacji raka

Resweratrol (czerwone winogrona, wino)

Hamuje inicjację, promocję i progresję raka

Sekoizolarycyrezynol (siemie lniane, herbata)

Hamuje chemiczną indukcję raka

Sulforafan (brokuły, krzyżowe)

Główny induktor enzymów II fazy odtruwania

Sylimaryna (karczochy)

Chroni przed rakiem wątroby

Związki chemoprewencyjne wykazują niskie działanie uboczne, charakteryzują się niską toksycznością, wysoką zdolnością unieszkodliwienia karcynogenów, jak również negatywnych skutków wywoływanych przez nie w komórce. Większość poznanych dotąd związków chemoprewencyjnych to ekstrakty roślinne (Tabela 1), które można podzielić na dwie klasy: pierwsze, tzw. związki blokujące – hamujące etap inicjacji poprzez zahamowanie aktywacji karcynogenów, drugie, tzw. związki supresyjne – hamujące namnażanie się komórek złośliwych podczas etapów nowotworzenia.

Tabela 2. Produkty spożywcze lub składniki żywieniowe, które spożywane regularnie przyczyniają się do ograniczenia ryzyka nowotworów złośliwych

Lp.

RODZAJ NOWOTWORU

PRODUKT SPOŻYWCZY/ SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI

1

Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka

Warzywa np. brokuły, bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, cykoria, kapusta, kalafior, kapusta kiszona, kiełki rzodkiewki i lucerny), ogórek, pomidory, papryka, pietruszka, por, rzepa, rzodkiewka, szparagi, szpinak, seler naciowy, sałata;

Owoce różnorodne;

2

Rak żołądka

Warzywa (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek)

3

Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy

Żywność bogatobłonnikowa (warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych), mleko i produkty mleczne bogate w wapń, czosnek

4

Rak trzustki

Żywność bogata w foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze)

5

Rak prostaty

Żywność bogata w likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja),

Żywność bogata w selen (pszenica, brązowy ryż, kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko)

Spożycie wielu produktów w naszej diecie (Tabela 2) może ograniczyć rozwój nowotworów, niemniej jednak istotnym jest by zachować odpowiednią ich ilość bowiem duże ilości warzyw i owoców np. bogatych w witaminę A oraz karotenoidy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu m.in. piersi, gruczołu krokowego, jelita grubego czy żołądka. Prawdopodobnie wykazuje również ochronne działanie przed nowotworem gardła, jamy ustnej oraz krtani. Jednak przekroczenie dziennego zapotrzebowania β-karotenu, może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka płuc szczególnie u osób palących.

Pamiętaj!

Osoby chore na nowotwór powinny spożywać każdego dnia przynajmniej 400 gram różnych owoców i warzyw. Jedną z głównych przyczyn braku ochrony przed nowotworami przy wykorzystaniu suplementów antyoksydacyjnych jest zbyt duża ich dawki niż wymagana. Niektóre antyoksydanty w dużym stężeniu nabierają prooksydacyjnej aktywności, która wspiera produkcję wolnych rodników i jest niekorzystna dla naszego organizmu. Antynowotworowy efekt warzyw i owoców (oraz antyoksydantów w nich zawartych) opiera się na ich synergistycznym współdziałaniu (wzajemnie wzmacniają swoje przeciwnowotworowe właściwości). Ważne jest, aby antyoksydanty wspomagające leczenie raka dostarczane były dostarczane drogą naturalną w postaci zbilansowanej, indywidualnej diety, bogatej w warzywa, owoce czy soki i chipsy warzywne bądź warzywno-owocowe.

1706 Data dodania 17.06,2025

Apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak sobie z nim radzić

Apetyt na słodycze pojawia się nagle i niespodziewanie, najczęściej po obfitym obiedzie lub późnym wieczorem.

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Czym jest zakwaszenie organizmu? - zasady diety odkwaszającej

Zakwaszenie organizmu to potoczny, niemedyczny termin określający nadmierne, długotrwałe spożycie w diecie produktów o właściwościach kwasotwórczych, które wiąże

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Ashwagandha czyli żeń-szeń indyjski i jego właściwości

Ashwagandha to popularne określenie dla witanii ospałej (Withania Somnifera), nazywanej także indyjskim żeń-szeniem, będącej rośliną należącą do psianko

Czytaj więcej
1206 Data dodania 12.06,2025

Karp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?

Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje

Czytaj więcej