Chemoprewencja żywieniowa czyli jak składniki roślinne walczą z rakiem

Istnieje ścisły związek pomiędzy rodzajem i składem codziennej diety, a ryzykiem rozwoju wielu typów nowotworów. Ekspertom żywieniowym udało się opracować schemat i zalecenia dla diety przeciwnowotworowej mającej potencjał w profilaktyce raka, który nazywa się chemoprewencją żywieniową nowotworów. Polega ona na codziennym dostarczaniu organizmowi surowców bogatych w tzw. związki nieodżywcze, które uznawane są za przeciwnowotworowe. Bogactwo antyrakowych składników pokarmowych, znajduje się głównie w owocach i warzywach, które znacząco redukują ryzyko rozwoju komórek nowotworowych i powstawania przerzutów.

W związku z toczącym się procesem zapalnym, który związany jest z obecnością guza nowotworowego w organizmie pacjenta oraz stresem towarzyszącym chorobie nowotworowej, znacząco rośnie liczba wolnych rodników, które mają zdolność uszkadzania błon komórkowych, DNA i białek wchodzących w skład enzymów. Z uwagi na ten fakt zwiększeniu ulega zapotrzebowanie chorego na przeciwutleniacze (antyoksydanty), a szczególnie na witaminę C, witaminę E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan oraz inne substancje bioaktywne takie jak, koenzym Q10, polifenole (flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny) oraz fitosterole. W oparciu o szereg przeprowadzonych badań, dostarczane z żywnością antyoksydanty mają zdolność blokowania wolnych rodników i neutralizowania ich szkodliwego działania.

Warto zaznaczyć, że dotychczas nie opracowano diety, która miałaby właściwości lecznicze i pozwalała pokonać chorobę. Jednocześnie coraz więcej wiemy o diecie przeciwnowotworowej, która ma ogromny potencjał redukujący ryzyko zachorowania i chroni nas przed rozwojem choroby. Stosując codziennie zbilansowaną dietę mieszaną, dostarczamy organizmowi nie tylko blisko pięćdziesiąt substancji odżywczych, lecz także około 1,5 g tzw. wtórnych metabolitów roślinnych, które z kolei składają się z tysięcy pojedynczych substancji. Ważnym jest, że działanie przeciwnowotworowe można stwierdzić w przypadku wszystkich grup tych substancji i praktycznie na każdym etapie rozwoju raka.

Wiarygodne dane na temat działania ochronnego dotyczą przede wszystkim zwiększonego, kompleksowego spożycia różnorodnych produktów roślinnych w diecie, a nie wyizolowanych i pojedynczych substancji. Nie ma bowiem jednego produktu, który dostarczałby wszystkie niezbędne witaminy czy składniki pokarmowe, a jedynie urozmaicona dieta. Ponadto, naturalne produkty spożywcze zawierają dużo cennych witamin czy składników mineralnych bądź pierwiastków śladowych, które nie można zastąpić preparatami i suplementami, w których są izolowane poszczególne składniki. Warto znać listę produktów mających potencjał w diecie antynowotworowej, aby regularnie je spożywać. Jednocześnie wtórne substancje roślinne nie tylko mają właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim antykancerogenne i antyinicjacyjnie, czyli uniemożliwiają rozwój raka.

Spośród mnogości produktów antyrakowych, należy docenić produkty, które:

  1. Redukują potencjał kancerogenny, np. czosnek, cebula, winogrona, owoce cytrusowe, warzywa kapustne;
  2. Hamują wzrost komórek guzów, np. zielona herbata, kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, pomidory, kwasy tłuszczowe n-3, gorzka czekolada;
  3. Przyczyniają się do „śmierci” komórek guza, np. kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, cebula czy winogrona i owoce miękkie;
  4. Ingerują w proces tworzenia naczyń krwionośnych przez guz (angiogeneza), np. zielona herbata, kurkuma, soja, winogrona, kwasy tłuszczowe n-3;
  5. Wspomagają układ immunologiczny, np. kurkuma, cytrusy, kwasy tłuszczowe n-3;

Zapobieganie chorobie nowotworowej poprzez właściwy sposób żywienia się, polega na stałym i umiarkowanym dążeniu do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Skuteczne i synergistyczne (spójne), działanie umożliwia ingerencję w różne procesy związane ze wzrostem guza oraz znacząco zwiększa ich antyrakowe oddziaływanie. Dobroczynne działanie wielu związków ulega wzmocnieniu w obecności innych substancji. Przykładowo kurkumina i galusan epigalokatechiny (aktywny składnik zielonej herbaty) nie są zdolne indywidualnie powodować śmierci komórek nowotworowych (apoptozy), jednakże podawane jednocześnie są w stanie wywołać bardzo silną reakcję. Podobnie piperyna (substancja zawarta w pieprzu), pozwala zwiększyć prawie 1000-krotnie przyswajalności kurkuminy.

Tabela 1. Antyoksydanty w żywności o charakterze przeciwnowotworowym

Antykancerogen roślinny

Najważniejsze cechy

Aurapten (grejpfruty, owoce cytrusowe)

Blokuje fazę inicjacji raka

Chlorofilina (zielone części warzyw)

Silny inhibitor tworzenia adduktów DNA

Diallilowy siarczek (czosnek)

Hamuje metyzację DNA, cytochrom CYP2E1

Elagowy kwas (leśne jagody, herbata)

Aktywuje wątrobowe enzymy II fazy odtruwania

Epikatechina EGCG (herbata)

Aktywuje enzymy przeciw utleniające

Genisteina (soja)

Włącza apoptozę, działa jako fitoestrogen

Indolo-3-karbinol (kapusta, brukselka, brokuły)

Modulator enzymów odtruwania

Izotiocyjanina fenyloetylu PEITC (rzeżucha)

Neutralizuje nitrozaminy, kancerogeny tytoniowe

Kurkumina (curry)

Włącza apoptozę, hamuje syntezę prostaglandyn

Kwercetyna (cebula)

Indukuje reduktazę chininową II fazy odtruwania

Pirotokatechowy kwas (orzechy)

Hamuje etapy inicjacji i poinicjacji raka

Resweratrol (czerwone winogrona, wino)

Hamuje inicjację, promocję i progresję raka

Sekoizolarycyrezynol (siemie lniane, herbata)

Hamuje chemiczną indukcję raka

Sulforafan (brokuły, krzyżowe)

Główny induktor enzymów II fazy odtruwania

Sylimaryna (karczochy)

Chroni przed rakiem wątroby

Związki chemoprewencyjne wykazują niskie działanie uboczne, charakteryzują się niską toksycznością, wysoką zdolnością unieszkodliwienia karcynogenów, jak również negatywnych skutków wywoływanych przez nie w komórce. Większość poznanych dotąd związków chemoprewencyjnych to ekstrakty roślinne (Tabela 1), które można podzielić na dwie klasy: pierwsze, tzw. związki blokujące – hamujące etap inicjacji poprzez zahamowanie aktywacji karcynogenów, drugie, tzw. związki supresyjne – hamujące namnażanie się komórek złośliwych podczas etapów nowotworzenia.

Tabela 2. Produkty spożywcze lub składniki żywieniowe, które spożywane regularnie przyczyniają się do ograniczenia ryzyka nowotworów złośliwych

Lp.

RODZAJ NOWOTWORU

PRODUKT SPOŻYWCZY/ SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI

1

Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka

Warzywa np. brokuły, bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, cykoria, kapusta, kalafior, kapusta kiszona, kiełki rzodkiewki i lucerny), ogórek, pomidory, papryka, pietruszka, por, rzepa, rzodkiewka, szparagi, szpinak, seler naciowy, sałata;

Owoce różnorodne;

2

Rak żołądka

Warzywa (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek)

3

Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy

Żywność bogatobłonnikowa (warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych), mleko i produkty mleczne bogate w wapń, czosnek

4

Rak trzustki

Żywność bogata w foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze)

5

Rak prostaty

Żywność bogata w likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja),

Żywność bogata w selen (pszenica, brązowy ryż, kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko)

Spożycie wielu produktów w naszej diecie (Tabela 2) może ograniczyć rozwój nowotworów, niemniej jednak istotnym jest by zachować odpowiednią ich ilość bowiem duże ilości warzyw i owoców np. bogatych w witaminę A oraz karotenoidy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu m.in. piersi, gruczołu krokowego, jelita grubego czy żołądka. Prawdopodobnie wykazuje również ochronne działanie przed nowotworem gardła, jamy ustnej oraz krtani. Jednak przekroczenie dziennego zapotrzebowania β-karotenu, może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka płuc szczególnie u osób palących.

Pamiętaj!

Osoby chore na nowotwór powinny spożywać każdego dnia przynajmniej 400 gram różnych owoców i warzyw. Jedną z głównych przyczyn braku ochrony przed nowotworami przy wykorzystaniu suplementów antyoksydacyjnych jest zbyt duża ich dawki niż wymagana. Niektóre antyoksydanty w dużym stężeniu nabierają prooksydacyjnej aktywności, która wspiera produkcję wolnych rodników i jest niekorzystna dla naszego organizmu. Antynowotworowy efekt warzyw i owoców (oraz antyoksydantów w nich zawartych) opiera się na ich synergistycznym współdziałaniu (wzajemnie wzmacniają swoje przeciwnowotworowe właściwości). Ważne jest, aby antyoksydanty wspomagające leczenie raka dostarczane były dostarczane drogą naturalną w postaci zbilansowanej, indywidualnej diety, bogatej w warzywa, owoce czy soki i chipsy warzywne bądź warzywno-owocowe.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej