Talerz zdrowia składa się z produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie, przy czym to, ile miejsce zajmują poszczególne produkty, nie jest bez znaczenia. Warto zauważyć, że najnowsze zalecenia racjonalnego żywienia są podzielone na sekcje, które wskazują czego należy jeść mniej, czego jeść więcej oraz co warto zamienić. Zasady tego talerza w sposób prosty i bezpieczny, wpisują się w większość zaleceń dla pacjentów w takcie, jak i po leczeniu onkologicznym.
Szczególnie istotne jest bowiem by jeść spore porcje orzechów, ryb, produktów zbożowych, w celu zagwarantowania zdrowia. Są to ogólne zalecenia, które uwzględniają zwłaszcza to co generalnie Polacy jedzą zwykle zbyt mało. Jednocześnie stanowią podstawowe zasady, które produkty należy wybierać częściej, a mianowicie produkty zbożowe pełnoziarniste, różnokolorowe warzywa i owoce (z przewagą warzyw w menu), nasiona roślin strączkowych, ryby (szczególnie tłuste morskie), produkty mleczne niskotłuszczowe (szczególnie fermentowane) oraz różne orzechy i nasiona. Ponadto opisano, jakie produkty należy ograniczyć lub jeśli to możliwe wyeliminować z diety, a mianowicie sól, czerwone mięso i mięso przetworzone, cukier, słodzone napoje oraz fast-food.
W ramach udzielanych praktycznych wskazówek, warto odnieść się do tzw. zdrowych zamienników, np. przetworzone produkty zbożowe należy zamienić na pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso czerwone i jego przetwory na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych bądź orzechy. Napoje słodzone warto zastąpić wodą, a także ograniczyć ilość tłuszczu w produktach poprzez zamianę np. produktów mlecznych pełnotłustych na niskotłuszczowe, a obróbkę technologiczną jak smażenie, grillowanie, zastąpić gotowaniem na parze, duszeniem czy pieczeniem.
Uwzględniając rolę warzyw i owoców, zwłaszcza zawartych w nich antyoksydantów, połowę talerza zawierają właśnie te produkty, przy czym zwrócono uwagę, że należy wybierać bardzo różnorodne, kolorowe, co wynika z dużego spectrum odżywczych i tzw. nieodżywczych składników, które powinniśmy dostarczyć do organizmu. W warzywach i owocach o różnych barwach występują bowiem różne substancje o unikalnych proporcjach, a każda barwa wskazuje na różne właściwości. Jednocześnie główną część talerza delikatnie dominują warzywa, gdyż one winny przeważać w naszej diecie nad owocami.
Kolejną grupą są produkty zbożowe, które stanowią blisko ¼ na talerzu zdrowia. Do produktów zbożowych zaliczymy głównie kasze, ryż oraz chleb, z jednoczesnym zaleceniem by spożywane produkty były przede wszystkim pełnoziarniste.
Tłuszcze i białka wypełniają pozostałą ¼ powierzchni talerza, w przeciwieństwie do miejsca jakie zajmują obecnie te produkty w diecie zachodniej, w tym również polskiej. Zaznaczyć należy, że występują tutaj przede wszystkim ryby oraz chude gatunki mięs. Do tego tę część uzupełniają inne zdrowe produkty, jak orzechy, nasiona roślin strączkowych czy jaja.
Niewątpliwe znamienną rolę w planowaniu prawidłowego sposobu żywienia w celu profilaktyki choroby nowotworowej jest modyfikacja nawyków żywieniowych. Stąd, według Państwowego Zakładu Higieny, można wiele z nich zmienić etapowo. Przykładowo ograniczenie spożycia soli można realizować, poprzez niedosalanie potraw i wprowadzeniu aromatycznych przypraw ziołowych, np. lubczykiem czy wybieraniu produktów bez dodatku soli lub te o obniżonej zawartości. Efekt ten uzyskamy świadomie czytając informację żywieniowa na etykiecie produktu. Pamiętaj! Labeling żywieniowy pozwala modyfikować nawyki żywieniowe.