Czy diety alternatywne są bezpieczne i skuteczne w leczeniu nowotworów

Wiedza na temat prawidłowego żywienia w czasie leczenia choroby nowotworowej jest niewystarczająco rozpowszechniona wśród chorych, co więcej istnieje wiele mitów w tym zakresie i pacjenci lub ich bliscy często ulegają niesprawdzonym, a niekiedy wręcz szkodliwym teoriom. Należy podkreślić, że naukowcy z całego świata nieustannie sprawdzają różne sposoby wpływania na komórki nowotworowe za pomocą składników pożywienia oraz modyfikacji proporcji poszczególnych składników odżywczych w diecie. Niemniej jednak, aby móc z całą pewnością stwierdzić skuteczność jakiegokolwiek czynnika należy wykonać wiele badań klinicznych na zwierzętach, a następnie potwierdzić na dużej populacji ludzi z nowotworem, w tym samym stadium zaawansowania, leczonym taką samą metodą. Badanie takie trwają wiele lat i prowadzone są zazwyczaj w czterech fazach, przy czym każdy z nich musi się zakończyć wynikiem pozytywnym, jednoznacznym, aby rozpocząć kolejny. Stąd, niezmiernie istotnym jest, aby pacjenci docierali do rzetelnych, wiarygodnych źródeł, pozyskując też wiedzę od lekarza prowadzącego bądź doświadczonego dietetyka.

„Cudowne diety” leczące nowotwory, powodują bardzo często występowanie niedoborów składników odżywczych poprzez wprowadzenie dużych ograniczeń w różnorodności spożywanych produktów lub polegają na przyjmowaniu nadmiernych ilości wybranych składników w tym witamin czy składników mineralnych, które mogą być dla pacjentów chorych na nowotwory złośliwe, szczególnie niebezpieczne. Bardzo poważnym problemem jest też włączanie ziołolecznictwa bądź suplementów (głównie wieloskładnikowych), uznawanych za naturalne, bowiem mogą wchodzić w interakcje z lekami, dając niebezpieczne skutki lub wręcz zagrażając życiu. Jednocześnie co szczególnie niebezpieczne, sugeruje się nawet zaprzestanie poddawania się tradycyjnemu, uznanemu leczeniu podstawowemu.

Jedynie leczenie chirurgiczne, chemioterapia czy radioterapia są uznanymi i dopuszczonymi na całym świecie metodami leczenia nowotworów złośliwych, a ich skuteczność poparta została wieloletnimi obserwacjami i badaniami dużych grup chorych. W świetle obecnej wiedzy naukowej nie istnieje żadna alternatywna metoda leczenia nowotworów, która byłaby bardziej skuteczna lub wykazywałaby podobny efekt do standardowego leczenia onkologicznego. Stosowanie diet alternatywnych przez osoby, u których wskutek choroby lub jej leczenia doszło do ubytku masy ciała, może być szczególnie niebezpieczne. Brak odpowiednich proporcji składników odżywczych w diecie, często prowadzi do niedożywienie lub nawet przyczynia się do rozwoju wyniszczenia nowotworowego (kacheksji).

Znane diety antyrakowe np. Budwig, Gersona czy Makrobiotyczna nie wykazały wpływu na ogólne przeżycie pacjentów oraz czas wolny od progresji tzw. wznowy nowotworowej. Odnotowano, że diety te są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia człowieka, mogą prowadzić do rozwoju powikłań takich jak biegunki, zaparcia, nudności, niewydolność nerek, wątroby, niedokrwistość, osteoporozy, zaburzeń neurologicznych, osłabienia odporności, niedożywienia, co w konsekwencji może prowadzić do konieczności przerwania terapii onkologicznej!

Pamiętaj!

Bądź sceptyczny, jeśli ktoś oferuje Tobie alternatywny sposób leczenia nowotworowego, np. specjalną dietę lub produkt o cudotwórczych właściwościach. Informacje dotyczące nowych, potwierdzonych naukowo i bezpiecznych metod leczenia nowotworów są na bieżąco upowszechniane i ogólnodostępne.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej