Czy dieta ketogenna jest bezpieczna dla chorych na nowotwory?

W przeszłości wielokrotnie podejmowano różnorakie próby modyfikowania diety, by ograniczyć dostęp komórek nowotworowych do składników odżywczych. Jednakże, większość tych badań kończyła się fiaskiem, bowiem nie można było ograniczyć wzrostu i rozprzestrzeniania się nowotworu, nie powodując agresywnego wyniszczenia organizmu chorego, a tym samym minimalizując jego szanse na wyzdrowienie.

Pewne nadzieje w ostatnich latach zaczęto upatrywać w pojedynczych obserwacjach, wprowadzonej diety ketogenicznej u ludzi z pierwotnymi nowotworami mózgu np.  glejaka wielopostaciowego czy gwiaździaka anaplastycznego w przypadku których rokowanie były wyjątkowo złe, bazując na tradycyjnych metodach leczenia chirurgicznego, radio- czy chemioterapii.  Jednakże odnotowano bardzo słabe, niejednoznaczne efekty, które wymagają dodatkowo wzmożonych badań klinicznych.

Założeniem żywienia keto jest drastyczna redukcja spożycia węglowodanów do 10% całkowitej energii z diety (tj. produktów zbożowych, warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, mleka i produktów mlecznych oraz cukru), w celu wywołania ketozy oraz zastąpienia ich tłuszczami (masło, smalec, oleje, tłuste mięso i ryby, jaja, orzechy, nasiona czy awokado). Dietoterapia taka ma spowodować ograniczenie namnażania się komórek nowotworowych i ich śmierć (apoptoza). Założono, że skutkiem takiej modyfikacji będzie odcięcie komórek nowotworowych od jedynego dla nich źródła energii jakim jest glukoza i wytworzenie ciał ketonowych, którymi mogą „żywić” się zdrowe komórki organizmu. Dodatkowym mechanizmem niszczącym guz miało być zwiększenie stresu oksydacyjnego wewnątrz komórek nowotworowych.

   W opublikowanych badaniach pilotażowych, w których wzięło udział kilkunastu pacjentów z zaawansowana chorobą nowotworową, podczas realizacji dwóch pacjentów zmarło, trzy osoby zrezygnowały z udziału (powód-brak akceptacji diety), a u trzech pacjentów nastąpiła progresja choroby. Badanie ukończyło pięciu pacjentów, u których jedynie funkcje emocjonalne i jakość snu uległy poprawie, natomiast pozostałe parametry były bez zmian lub uległy pogorszeniu. Skutkami ubocznymi diety były zmęczenie i zaparcia.

Dieta ketogeniczna to dieta bardzo restrykcyjna, niedoborowa, a do tego pozbawiona walorów smakowych, co może prowadzić do niewystarczającego spożycia energii, utraty masy ciała i rozwoju wyniszczenia, a nawet kacheksji nowotworowej (złożony zespół kliniczny, charakteryzujący się ciężką, przewlekłą i niezamierzoną utratą masy mięśniowej ciała z utratą lub bez tłuszczowej masy ciała).

Należy też wspomnieć, że stosowanie diety ketogenicznej przez osoby chore na nowotwory może powodować wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in.: dyskomfort w przewodzie pokarmowym, nudności i wymioty, wzrost ciał ketonowych we krwi, śpiączkę, hipoglikemię, nasilenie procesów zapalnych, zmiany rytmu wypróżnień (biegunki/zaparcia) oraz znaczącą utratę masy ciała. Długotrwałe stosowanie schematu żywienia opartego w 90% na tłuszczach może skutkować zwiększeniem stężenia frakcji LDL cholesterolu, utratą masy mineralnej kości (gęstość kośćca), tworzeniem się kamieni w nerkach lub ich uszkodzeniem.

Ponadto, biorąc pod uwagę częste problemy ze sposobem żywienia w przebiegu choroby nowotworowej, dieta ketogenna oparta w przeważającej części na olejach (kokosowy, lniany, oliwa z oliwek), maśle, smalcu, tłustym mięsie (boczek, golonka), tłustych rybach, orzechach, pestkach, oliwkach, awokado, może także nasilać już istniejące dolegliwości, głównie ze strony przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie niebezpieczne, bo zwiększa ryzyko rozwoju jadłowstrętu, niedożywienia i nieodwracalnego wyniszczenia nowotworowego. Nie bez znaczenia jest fakt, że taka dieta jest niedoborowa w wiele składników odżywczych (witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów), a suplementacja u większości osób leczonych z powodu chorób nowotworowych jest przeciwwskazana ze względu na ryzyko groźnych interakcji ze stosowanymi środkami farmakologicznymi.  

Pamiętaj!

Istotne modyfikacje w diecie pacjenta onkologicznego powinny odbywać się po konsultacji z lekarzem onkologiem oraz pod kontrolą doświadczonego dietetyka. Nie należy ulegać niesprawdzonym modom żywieniowym, ponieważ może to zmniejszyć szanse na wyleczenie choroby nowotworowej.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej