Czy istnieją skuteczne suplementy na raka?

Przegląd wielu badań klinicznych dowodzi, że niektóre z suplementów na raka mogą cechować się pewnym potencjałem w profilaktyce, leczeniu czy postępowaniu paliatywnym u chorych z wybranymi chorobami nowotworowymi. Większość suplementów wchodzi w interakcje ze sobą oraz z tradycyjnymi lekami, stosowanymi w konwencjonalnej terapii onkologicznej, stąd wywołują działania uboczne, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia pacjentów onkologicznych. W związku z tym, wszystkie suplementy na raka powinny być rygorystycznie testowane pod względem czystości, bezpieczeństwa oraz skuteczności ich stosowania, a pacjenci potrzebują wiarygodnego źródła informacji. Stąd, konieczność pełnej informacji ze strony onkologa czy doświadczonego dietetyka.

Zgodnie z definicją suplementy są to produkty stanowiące źródło skoncentrowanych składników odżywczych oraz innych substancji o działaniu fizjologicznym czy terapeutycznym. W suplementach diety mogą występować m.in. witaminy, składniki mineralne oraz inne związki wykazujące efekt odżywczy lub nie odżywczy, ale fizjologiczny takie jak, np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik, ekstrakty roślinne i ziołowe, probiotyki i prebiotyki, enzymy, antyoksydanty i wiele innych. Znaczenie skuteczności, roli czy bezpieczeństwa suplementów w chorobie nowotworowej budzi wśród lekarzy i pacjentów wiele emocji i kontrowersji. W związku z tym należy pamiętać, że rolą suplementów diety – niezależnie od dawki czy kombinacji – jest utrzymanie dobrego stanu zdrowia i zapewnienie dodatkowych korzyści zdrowotnych. W tym zakresie, ewentualnie może mieścić się profilaktyka nowotworów, ale na pewno nie leczenie tak poważnej i złożonej jednostki chorobowej. Jednocześnie należy mieć na uwadze, iż stosowanie suplementów podczas choroby nowotworowej może wywoływać lub nasilać występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisywanymi lekami lub powodować działania niepożądane. Stosowane suplementy mogą być przyczyną powikłań farmakologicznych u pacjentów onkologicznych. Nie zaleca się rutynowego przyjmowania preparatów wielowitaminowych, czy też innych substancji aktywnych. Stosowanie jakichkolwiek związków aktywnych wskazane jest wyłącznie w stanach udowodnionego niedoboru, który rozpoznać można, albo na podstawie badania stężenia konkretnej substancji we krwi (np. żelazo, witamina B12, kwas foliowy, witamina D oraz potasu, magnezu czy wapnia), bądź wyników innych badań pomocniczych lub objawów klinicznych świadczących o niedoborze danej substancji.

Niejednokrotnie wybrane suplementy stosujemy na podstawie znajomości metabolizmu lub obrazu niedoborów w konkretnych sytuacjach klinicznych. Z uwagi na przykład na wysokie ryzyko osteoporozy u pacjentów onkologicznych zawsze należy rozważyć suplementację wapnia i witaminy D. W praktyce identyfikacja niedoborów wcale nie jest taka łatwa, bo ich symptomy nakładają się na szereg zmian towarzyszących chorobie nowotworowej i skutków ubocznych leczenia onkologicznego.

Pamiętaj! Wszystkie witaminy i mikroelementy należy w pierwszej kolejności uzupełniać w sposób naturalny za pomocą prawidłowo zbilansowanej diety. Praktycznie wszystkie te składniki może pokryć tradycyjna dietoterapia, natomiast tzw. „megadawki” związków aktywnych, mogą być szkodliwe i prowadzić do przedawkowania.

Zgodnie z zaleceniami opracowanymi przez Światową Fundację Badań nad Rakiem oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem należy przede wszystkim żywić się odpowiednio, tj. w sposób zbilansowany i naturalny bez stosowania suplementacji. Eksperci uznali, że długotrwałe przyjmowanie dużych dawek suplementów diety może paradoksalnie zwiększać ryzyko raka, dlatego nie należy ich rekomendować jako sposobu zapobiegania nowotworom. W indywidualnych przypadkach, kiedy z powodu choroby czy niedożywienia nie jest to możliwe, można rozważyć stosowanie suplementów po konsultacji ze specjalistą.

Jednocześnie należy podkreślić, że istnieje wiele składników na które powinniśmy zwrócić szczególna uwagę w prawidłowo, zbilansowanej diecie:

  • Witamina C – jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu nowotworów złośliwych w organizmie. Może hamować powstawanie substancji rakotwórczych m.in. nitrozoamin, występujących w żywności konserwowanej azotynami. Zwiększa odporność komórkową. Neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają materiał genetyczny. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w witaminę C ma korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Witamina E – potencjał przeciwutleniający tej witaminy polega na inaktywowaniu wolnych rodników oraz ochronie przed peroksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (utlenieniem). Witamina E odgrywa istotną rolę w hamowania szkodliwego działania nitrozoamin, dzięki czemu może zapobiegać rakowi żołądka. Obserwowano także obniżenie ryzyka rozwoju raka prostaty przez witaminę E u palaczy.
  • Witamina D – liczne funkcje fizjologiczne witaminy D sprawiają, że może ona odgrywać rolę ochronną w stosunku do nowotworów złośliwych. Odnotowano, iż wszystkim stymuluje syntezę białka wiążącego wapń, dzięki czemu zwiększa absorbcję tego składnika w jelicie. Ponadto, ma zdolność hamowania podziału komórek nowotworowych, a także regulacji ich wzrostu i różnicowania. Zaobserwowano modulujący wpływ witaminy D na działanie układu immunologicznego. Ochronne działanie dotyczy w szczególności nowotworów prostaty, jelita grubego, sutka, płuc, czerniaka i białaczki.
  • Kwas foliowy i witamina B12 – kwas foliowy jest niezbędny w organizmie człowieka w procesach, w których zmniejsza się ekspresji genów, a zaburzenia tego procesu może powodować utratę kontroli nad czynnikami potencjalnie nowotworowymi. Niedobór witaminy B12 powoduje natomiast, że kwas foliowy wykorzystywany jest do syntezy m.in. tyminy i metioniny, co skutkuje wzrostem uszkodzeń DNA.
  • Karotenoidy – do grupy tych związków o właściwościach antyoksydacyjnych zalicza się m.in. β-karoten, likopen, luteinę i kantaksantynę. Substancje te działają przeciwnowotworowo, ponieważ stymulują działanie układu odpornościowego, hamują proliferację (podziały) komórek i wykazują zdolność wychwytywania wolnych rodników. Dowiedziono, że wysokie spożycie likopenu (obecnego np. w pomidorach i jego przetworach oraz brzoskwiniach czy melonach) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. Uwaga natomiast na β-karoten przyjmowany w dużych dawkach przez palaczy, bowiem liczne badania dowiodły, że zwiększa ryzyko rozwoju raka płuca u mężczyzn palących papierosy. Istnieją przesłanki o antynowotworowym działaniu retinolu w przypadku raka skory oraz alfa-tokoferolu w stosunku do osób narażonych na raka gruczołu krokowego.
  • Wapń – jego wpływ jest szczególnie interesujący w kontekście zmniejszania ryzyka raka jelita grubego. Z jednej strony może zapobiegać pronowotworowemu działaniu wtórnych kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym poprzez tworzenie z nimi soli wapnia, a z drugiej – bezpośrednio oddziałuje poprzez hamowanie podziału komórek nowotworowych. Wapń chroni prawdopodobnie przed rakiem jelita grubego.
  • Selen – hamuje rozwój komórek nowotworowych na różnych etapach karcinogenezy. Jest składnikiem wielu enzymów o działaniu antyoksydacyjnym, bierze udział w metabolizmie hormonów tarczycy oraz testosteronu. Wykazano związek pomiędzy spożyciem selenu, a zapadalnością na raka płuc, gdyż wysokie spożycie selenu prawdopodobnie zmniejszało ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Selen w dużych dawkach może także wykazywać działanie protekcyjne w przypadku raka prostaty. Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby, skorupiaki, nasiona roślin strączkowych, drożdże i czosnek.
  • Błonnik (włókno pokarmowe) – w wielu badaniach wykazano, że wysokie stężenie włókien pokarmowych może istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju np. raka jelita grubego. Prawdopodobnie, zwiększając objętość i szybkość pasażu wydalanego stolca, przyczyniają się one do zmniejszenia stężenia w nim substancji rakotwórczych i skracają okres ich oddziaływania na błonę śluzową.
  • Polifenole – to duża grupa związków naturalnie występujących w roślinach, wykazujących silne działanie antyoksydacyjne. Wśród nich największą aktywność biologiczną wykazują flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny. Polifenole wchodzą w bezpośrednie reakcje z wolnymi rodnikami, „zmiatając” je i zwiększając ich przemianę do substancji mniej szkodliwych. Dodatkowo stymulują zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę), wpływają na biosyntezę cholesterolu, modulują funkcje immunologiczne oraz hamują etap rozwoju nowotworu. Dużą zawartością polifenoli znajdziemy w zielonej herbacie, w roślinach z rodzin kapustnych, miękkich owocach czy cytrusach, winogronach oraz kakao. Szczególnie istotnym jest związek resweratrol, którego zdolność do hamowania guza obserwowana była na wszystkich etapach procesu nowotworowego. Jest on obecny w dużym ilościach w skórkach winogron, czerwonym winie i orzechach.
  • Izotiocyjaniny (związki siarkowe) – zapobiegają rozwojowi nowotworów złośliwych, a ich działanie ochronne zostało potwierdzone w raku płuc, piersi, raku jajnika i czerniaku złośliwym. Bogatym źródłem tych związków są warzywa np. kapustne, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, rzodkiewka i rzeżucha.

Spośród wieloletnich obserwacji zasługuje na uwagę fakt, że spożywanie suplementów na raka jako uzupełnienie diety może być korzystne i zmniejszyć ryzyko rozwoju raka w następujących przypadkach:

  1. Zaburzeniach wchłaniania witaminy B12 po 50 roku życia,
  2. Witamina D stosowana u osób z bardzo małą ekspozycją na światło słoneczne oraz u osób starszych i z ciemną karnacją, które nie syntetyzują wystarczającej ilości witaminy D pod wpływem słońca,
  3. Wapń i selen stosowany indywidualnie w określonych dawkach u osób z dużym ryzykiem wystąpienia raka płuca oraz jelita grubego.
0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej