Niekonwencjonalne terapie nowotworowe - czy propolis leczy raka?

Propolis, zwany kitem pszczelim, to żywiczna substancja zbierana przez pszczoły z pąków i pędów młodych drzew oraz roślin zielonych. Jego skład i aktywność biologiczna zależna są od pochodzenia geograficznego, gatunków drzew, gatunków pszczół oraz czasu, w którym żywica zbierana była przez pszczoły. Kolor jego zależy od rodzaju materiału roślinnego: najczęściej jest ciemnobrązowy, rzadziej jasnobrązowy, pomarańczowy, żółty, żółto-zielony lub czerwony. Naturalny propolis składa się zazwyczaj z żywicy roślinnej, wosków, olejków eterycznych i aromatycznych, pyłków kwiatowych i innych organicznych substancji. Zawiera kwas fenolowy i jego estry, flawonoidy, terpeny, aldehydy i alkohole aromatyczne, kwasy tłuszczowe, stylbeny i steroidy. Propolis można przyjmować w postaci tabletek, kapsułek, pastylek do ssania, kropli, syropów, maści, aerozoli, pudrów oraz płynu do stosowania na skórę.

W licznych badaniach koncentrowano się przede wszystkim na działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwzapalnym propolisu. Przed wszystkim znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, natomiast już starożytności wykorzystywano go dezynfekcji skóry oraz leczeniu ran. Propolis wykazuje działanie antyproliferacyjne (ograniczające podziały komórkowe) oraz antyoksydacyjne, hamując wpływ wolnych rodników na uszkodzenie DNA komórkowego.

Zaobserwowano hamujące działanie propolisu na podziały komórek nowotworowych, między innymi na komórkach raka piersi, szyjki macicy, skóry, żołądka, prostaty czy białaczki.
Głównym mechanizmem działania propolisu był wpływ na szlaki enzymatyczne komórek nowotworowych. Ponadto, zauważono hamujący wpływ propolisu na uszkodzenie DNA komórek jelita grubego oraz komórek glejaka wielopostaciowego, który charakteryzował się szybkim rozwojem oraz dużą śmiertelnością. Dotychczasowe badania nie potwierdzają skuteczności propolisu w leczeniu nowotworów u ludzi. Wyniki tychże badań na komórkach nowotworowych oraz na modelach zwierzęcych, wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych z udziałem pacjentów. Ponadto, podkreśla się, że zastosowanie propolisu nie zastąpi standardowej terapii przeciwnowotworowej.

Prowadzone jednak obserwacje udowodniły, że wyciągi z propolisu znalazły zastosowane w leczeniu uszkodzeń́ skóry powstałych po radioterapii nowotworów, gdzie owrzodzenia charakteryzujące się̨ głęboką̨ martwicą tkanek po radioterapii, w ciągu kilku tygodni ulegały oczyszczeniu i zapoczątkowaniu procesu ziarninowania. Korzystne efekty zaobserwowano również u pacjentów z przewlekłym owrzodzeniem popromiennym skóry, które zagoiły się po około dwóch miesiącach stosowania zagęszczonego ekstraktu propolisu. Ponadto,
udowodniono skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania płynu do płukania ust u pacjentów cierpiących na raka piersi oraz nowotwory głowy i szyi, poddanych przeciwnowotworowemu leczeniu wywołującemu zapalenie błony śluzowej jamy ustnej.

Analizując bezpieczeństwo stosowania tych preparatów należy podkreślić, że u pacjentów uczulonych na produkty pochodzenia pszczelego po zastosowaniu propolisu może wystąpić reakcja alergiczna. Pomimo tak obiecujących jak na razie wyników badań i obserwacji propolis nie został zarejestrowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) jako środek wskazany do leczenia nowotworów.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej