Rola białka w chorobie nowotworowej - jeść czy nie jeść?

Białko jest jednym z najważniejszych składników Pacjenta w czasie leczenia onkologicznego, gdyż potrzebuje go znacznie więcej niż przed chorobą!

W każdym posiłku powinno znaleźć się co najmniej jedno źródło białka, np. produkty mleczne, chude mięso, ryba, jaja lub nasiona roślin strączkowych. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych, jest niezbędne m.in. do budowy i odbudowy zużywających się tkanek, stanowi podstawowy składnik krwi, limfy, hormonów i enzymów. Szereg białek wchodzi w skład ciał odpornościowych, utrzymuje właściwe pH płynów ustrojowych, stanowi nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Odpowiednia ilość tego składnika jest konieczna, gdyż bez niej ludzkie ciało nie może prawidłowo funkcjonować. Zdrowy człowiek zużywa i traci białko, dlatego musi je regularnie dostarczać w posiłkach w ilościach odpowiednich do swoich potrzeb. W przypadku nowotworu zapotrzebowanie na białko zwiększa się nawet o 60‑70%, dlatego należy zadbać o właściwe jego spożycie.

W chorobie nowotworowej, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość białka w diecie, gdyż może mieć wpływ na to, jak będzie funkcjonować organizm chorego Stąd, należy zadbać o spożycie białka w aspekcie ilościowo-jakościowym, szczególnie w okresie leczenia onkologicznego, tj.:

  • pacjenta przygotowującego się do operacji lub rekonwalescencji;
  • pacjenta w trakcie chemio- bądź radioterapii.

W diecie osoby zdrowej, dostarczenie odpowiedniej ilości białka nie jest trudne, więc bywa że zdecydowanie częściej możemy mieć problem z nadmiarem niż niedoborem tego składnika.

 

⃰ wielkość optymalnego zapotrzebowania (dla pacjenta onkologicznego ilość białka waha się od 1-2 g/kg masy ciała/dobę);

Białko występuje w większości produktów spożywczych, jednak nie każde będzie miało podobną wartość odżywczą. Pacjent onkologiczny potrzebuje głównie białka pełnowartościowego, które winno stanowić blisko ⅔ całego zapotrzebowania. Białko mięsa i jego przetworów, ryb, jaj oraz mleka i produktów mlecznych, cechuje najlepszy skald aminokwasów, które nie jesteśmy w stanie syntetyzować w organizmie, tzw. aminokwasy egzogenne.

Oczywiście białko możemy pozyskać również ze źródeł roślinnych, jednak jest ono trudniej wchłanialne ze względu na obecność błonnika i różnych czynników ograniczających jego trawienie tzw. inhibitory. Najlepszymi roślinnymi źródłami białka są suche nasiona roślin strączkowych. Spore jego ilości znajdziemy również w kaszach i orzechach. Do źródeł białka niepełnowartościowego zaliczamy zboża, warzywa, orzechy i ziemniaki. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie są skazani na niedobór białka. Ze źródeł roślinnych najlepiej przyswajalnym są białko soi (90%), soczewicy (85%) czy białej fasoli (73%). Zdolność przyswajalności można zwiększyć poprzez odpowiednie zestawienie tych produktów w diecie, np. zbożowe z mlecznymi, warzywa z kaszami czy ryżem bądź jajkami.

Jednocześnie należy zaznaczyć, że dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości białka może być szczególnie trudne, jeśli występują u pacjenta problemy z apetytem, mdłości, biegunki, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu czy bolesność jamy ustnej, będące często efektami ubocznymi prowadzonego leczenia onkologicznego. W takim przypadku, warto zwrócić uwagę na produkty wzbogacające dietę, dodawane do potraw ciepłych bądź zimnych: zup, sosów, deserów, przecierów, napojów. Włączenie preparatów białka w proszku lub specjalnych wysokobiałkowych preparatów odżywczych.

Ważnym zagadnieniem jest nie tylko ilość białka w diecie, ale także odpowiednie spożycie energii, tj. podaż węglowodanów i tłuszczów, bowiem zbyt mała wartość energetyczna diety oznacza, że białko nie zostanie wykorzystane w celach budulcowych, ale jako źródło energii.

0709 Data dodania 07.09,2023

Aflatoksyny - co z pleśnią w żywności

Zmiany w żywności prowadzące do ich zepsucia zaczynają się wtedy, gdy nie dostrzegamy ich jeszcze gołym okiem, a mimo prowadzą do niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Gdy są już widoczne, najczęściej produkt uległ już zepsuciu w całości, stąd tak ważnym jest przestrzeganie terminu ważności. Zważywszy na to, że na etykietach produktów spożywczych może być zamieszczona "data minimalnej trwałości" lub "termin przydatności do spożycia", konieczne jest wyjaśnienie - czym różnią się te dwa pojęcia? Czytaj więcej
0709 Data dodania 07.09,2023

Mleko - jeden z najbardziej piętnowanych produktów - czy słusznie?

Szpitalne korytarze huczą od wskazówek przekazywanych wzajemnie przez pacjentów, dotyczących zakazów oraz nakazów żywieniowych obowiązujących podczas leczenia onkologicznego. Niekiedy pojawiają się także informacje wymieniane przez chorych podczas oczekiwania na wizytę lub co gorsza czasami przez lekarzy, to nierzadko legendarne mity żywieniowe, które mogą być nie tylko nieprawdziwe, a czasami nawet niebezpieczne. Właściwe wsparcie żywieniowe w okresie terapii onkologicznej, skutecznie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jednym z nich jest całe mnóstwo mitów jakie narosły wokół aspektów zdrowotnych mleka. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Kawa - napój szkodliwy, czy jednak może być zdrowy?

Herbata i kawa to po wodzie najczęściej spożywane napoje na świecie. Biorąc pod uwagę ich popularność nie dziwi fakt, że ludzie zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem i wpływem na zdrowie człowieka. Przedmiotem wielu badań naukowych stał się ewentualny związek/oddziaływanie picia herbaty czy kawy na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Nieco szerzej zajmiemy się kawą. Kawa naturalna to palone i zmielone ziarna kawy, będące nasionami kawowca, natomiast tzw. kawa rozpuszczalna zawiera rozpuszczalne substancje pochodzące z suszonej, podwójnie parzonej kawy. Czytaj więcej
1108 Data dodania 11.08,2023

Jajka - co powinniśmy wiedzieć

Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach? Czytaj więcej