Dietetyka
Apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak sobie z nim radzić
Apetyt na słodycze pojawia się nagle i niespodziewanie, najczęściej po obfitym obiedzie lub późnym wieczorem.
Czytaj więcejCzym jest zakwaszenie organizmu? - zasady diety odkwaszającej
Zakwaszenie organizmu to potoczny, niemedyczny termin określający nadmierne, długotrwałe spożycie w diecie produktów o właściwościach kwasotwórczych, które wiąże
Czytaj więcejAshwagandha czyli żeń-szeń indyjski i jego właściwości
Ashwagandha to popularne określenie dla witanii ospałej (Withania Somnifera), nazywanej także indyjskim żeń-szeniem, będącej rośliną należącą do psianko
Czytaj więcejKarp - tradycyjna, ale czy zdrowa ryba?
Karp (Cyprinus carpio) to jedna z najczęściej hodowanych ryb słodkowodnych na świecie, przy czym w Polsce powstanie pierwszych stawów karpiowych datuje
Czytaj więcejCzy całodobowy rytm życia wpływa na mikrobiotę jelitową? Jakie są tego konsekwencje?
Rytm dobowy pomaga kontrolować dzienny cykl snu oraz czuwania i jest powiązany z 24-godzinnym działaniem naszego zegara biologicznego.
Czytaj więcejGorzka czekolada i jej wpływ na zdrowie
Po raz pierwszy w Ameryce Środkowej przygotowano napój na bazie nasion kakaowca co najmniej 3000 lat temu, kiedy datuje się początki powstania czekolady.
Czytaj więcej